قرارداد بازسازی استاندارد و انواع آنرا بشناسیم
اگر پروژه بازسازی پیش رو داشته باشیم، برای انجام آن، دو راه حل داریم. یا خود ما تجربه و زمان کافی برای اجرا و مدیریت پروژه مورد نظرمان را داریم و یا اینکه این کار را باید به یک فرد یا شرکت متخصص بازسازی بسپاریم. اگر قرار باشد شخص یا مجموعه دیگری پروژه ما را اجرا نماید، باید حتماً قرارداد بازسازی کامل و دقیقی با ایشان ببندیم.

قطعاً همه ما مواردی را در اطراف خودمان شنیده ایم که کارفرما یا مالک، با پیمانکار پروژه خود به مشکل برخورده است. متأسفانه گاهی اوقات حتی این موارد به درگیری قضایی هم کشیده می شود. نتیجه چنین شرایطی در اغلب موارد، ضرر مالی و زمانی برای هر دو سمت قرارداد، یعنی کارفرما و پیمانکار است.

اگر این مشکلات را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که در بیشتر این موارد، اگر قرارداد کامل و درستی بین کارفرما یا پیمانکار وجود داشت، دیگر نه مشکلی پیش می آمد و نه نیاز به پیگیریهای قضایی بود.

در این مطلب سعی کرده ایم چهار مورد از انواع قراردادهای معمول در بازسازی را معرفی کنیم. در ادامه نیز مقالات تکمیلی و اختصاصی که برای هر چهار نوع قرارداد بازسازی توسط کارشناسان شرکت آیریا تهیه و منتشر شده است را نیز معرفی می کنیم تا اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام از این قراردادها باشد، به آنها مراجعه فرمایید. از طرف دیگر نمونه خام قراردادهای مورد نظر را در صفحات جداگانه ای منتشر کرده ایم که میتوانید با مراجعه به آنها این نمونه قراردادها را نیز بررسی نمایید.

همچنین درصورتی که پروژه شما، علاوه بر عملیات بازسازی، نیاز به طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی نیز داشته باشد، پیشنهاد می کنیم مقاله های تکمیلی که در مورد نکات مهم انواع قرارداد دکوراسیون داخلی آماده کرده ایم را مطالعه و بررسی بفرمایید. در این مقالات تکمیلی نکات کاربردی و مهمی در مورد قراردادهای طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی بیان شده است.
هدف از بررسی مطالب این صفحه:
اگر قصد داشته باشیم با یک پیمانکار برای اجرای پروژه بازسازی مورد نظرمان کار کنیم، باید حتماً توافقاتمان را بصورت قرارداد ثبت و امضاء کنیم. مطالعه این مقاله، کمک میکند تا اولاً به اهمیت قرارداد در پروژه های این چنینی پی ببریم. ثانیاً، انواع قراردادهای مناسب و متعارف را برای پروژه های بازسازی بشناسیم.
به این ترتیب میتوانیم قرارداد مناسب پروژه خودمان را انتخاب کنیم. بعد از آن، با مراجعه به مقاله تکمیلی آن قرارداد، میتوانیم نکات مهم در مورد قرارداد مورد نظرمان را بررسی کنیم. تمامی این نکات و توصیه ها، براساس تجربه چندین سال کار در این حوزه، توسط کارشناسان شرکت آیریا بدست آمده و به شما ارائه شده است.

دلیل ایجاد مشکل بین کارفرما و پیمانکار با نداشتن قرارداد مناسب چیست؟
ایجاد مشکل بین کارفرما و پیمانکار، به دو دلیل اتفاق می افتد:

دلیل اول، سوء تفاهم است. هیچ یک از طرفین واقعاً قصد کم کاری نداشته اند. تنها مشکل اینجا بوده است که در ابتدای شروع کار، منظور همدیگر را بخوبی متوجه نشده اند. هریک برداشت خود را از بحثهایی که باهم توافق کرده اند، داشته اند. در نتیجه زمانی که موضوعی به میان بیاید که برداشت طرفین از آن متفاوت بوده باشد، مشکلات و درگیریها بوجود می آید.
دلیل دوم، یکی از طرفین بخواهد از ناقص بودن توافق، بنفع خود سوء استفاده کند. متأسفانه در زمان همکاری با دیگران، گاهی اوقات با افراد سودجویی برخورد می کنیم که در ابتدای همکاری از نیت آنها آگاه نیستیم. ناقص بودن قرارداد، یا کتبی نبودن آن، به این گونه افراد، فرصت سوء استفاده می دهد.
در نهایت، تنها راه حل برای اینکه احتمال سوء استفاده یکطرف یا پیشامدن سوء تفاهم بین طرفین به حداقل برسد، عقد یک قرارداد بازسازی کامل و دقیق برای پروژه مورد نظر، لازم و ضروری است.

باید از قرارداد بازسازی کامل و پر از جزئیات، استقبال کنیم
براساس تجربه ما، گاهی اتفاق می افتد که وقتی بطور مثال قرارداد ۱۵ الی ۲۰ صفحه ای پیمانکاری با مصالح شرکت خودمان را مقابل مراجعینمان میگذاریم، کمی حس منفی به آنها دست می دهد. درحالی که اگر خوب به آن توجه کنیم، متوجه می شویم که برعکس، این موضوع باید باعث اطمینان خاطر آنها بشود.
کار کردن با پیمانکاری که برای تمام جزئیات پروژه پیش رو، راه حل و نظر خود را کتباً و شفاف به ما ارائه می دهد، بسیار منطقی تر است. کاری که با چنین قرارداد کامل و با جزئیاتی شروع شده باشد و برای تمام احتمالات ممکن در پروژه، پیشبینی لازم را کرده باشد، قطعاً کمتر به مشکل یا سوء تفاهمی در زمان اجرا برمیخورد.
از قرارداد کامل و چند صفحه ای پر از جزئیات همکاری، نباید ترسید. بلکه باید از قرارداد کوتاه و بدون جزئیات وحشت داشت. چرا که چنین قراردادی به احتمال زیاد ما را به مشکل خواهد انداخت. حتی اگر هر دو طرف قرارداد افراد بسیار خوب و قابل اعتمادی باشند، بازهم سوء تفاهم و برداشت متفاوت از منظور یکدیگر، به احتمال زیاد در زمان انجام کار مشکل آفرین خواهد بود.
اگر طرف دیگر قرارداد ما، به ما قراردادی ساده، کوتاه و بدون جزئیات پیشنهاد نماید، باید بسیار مراقب همکاری خود باشیم. چرا که قرارداد کامل و طولانی، تنها جزئیات، شرایط تصمیم گیری و وظایف طرفین قرارداد را برای تمام شرایط احتمالی در پروژه مشخص می کند. بنابراین نتیجه بدی ندارد.
اما ناقص بودن قرارداد، باعث می شود که وقتی مشکلی در کار پیش آمد، تازه آن زمان طرفین قرارداد، سعی کنند باهم به توافق برسند. که این موضوع معمولاً باعث بروز مشکل بین طرفین قرارداد و ضرر یک طرف یا هر دو طرف قرارداد می شود.

4 مورد پرکاربرد از انواع قرارداد بازسازی را بررسی می کنیم
در ادامه چهار مورد از انواع قراردادهای بازسازی را که بصورت عمومی در پروژه های بازسازی زیاد استفاده می شوند را به شکل ساده توضیح می دهیم. توضیحات و مشخصات کامل هر یک از این قراردادها در مقاله اختصاصی مربوط به آن که در بخش انتهایی این صفحه معرفی شده اند بیان شده است.
1- قرارداد پیمانکاری با مصالح برای بازسازی:
در این نوع قرارداد بازسازی، پیمانکار در مقابل دریافت یک مبلغ کلی و مشخص، کل پروژه بازسازی را بطور کامل براساس مشخصات و جزئیاتی که با کارفرما به توافق رسیده است، مدیریت و اجرا می نماید. البته از آنجایی که مبلغ اجرای کل پروژه در همان شروع کار و در قرارداد مشخص می شود، بنابراین باید تمام بخشها و مراحل بازسازی نیز با جزئیات کامل در این قرارداد مشخص شده باشد.
در این شرایط دیگر کارفرما نیاز به دخالت مستقیم در اجرای هیچ بخشی از پروژه ندارد.
در این نوع قرارداد، مسئولیتها و وظایف کارفرما تنها دو مورد خواهد بود:

نظارت بر اجرای پروژه مطابق جزئیاتی که با پیمانکار به توافق رسیده است.
پرداخت به موقع مبالغ مشخص شده در قرارداد بعنوان مبلغ قرارداد برای اجرای پروژه.

به این ترتیب وظیفه پیمانکار، اجرای کامل پروژه، براساس مشخصات تعیین شده در جزئیات قرارداد در مقابل دریافت مبالغ مشخص شده در قرارداد بعنوان مبلغ قرارداد می باشد.
در شرایطی که اوضاع بازار و قیمت اجناس و مصالح، مشخص و ثابت نیست، استفاده از این نوع قرارداد، چندان بصلاح طرفین قرارداد نخواهد بود. متأسفانه چنین شرایطی بارها در کشور ما بوجود آمده است. در نتیجه قراردادهای پیمانکاری بارها با مشکل مواجه شده اند. اما در شرایطی که بازار ثبات داشته باشد، این قرارداد بسیار قرارداد خوب و کم دردسری برای کارفرما و پیمانکار است.
2- قرارداد پیمانکاری بدون مصالح برای بازسازی:
در این نوع قراردادهای بازسازی، کل هزینه های پروژه به دو بخش تقسیم می شود. بخش اول دستمزد نیروهای کار و پیمانکار بخش دوم هزینه خرید مصالح، تجهیزات و لوازم مصرفی و غیر مصرفی. بخش اول یعنی دستمزدها، بصورت یک مبلغ کلی بین کارفرما و پیمانکار توافق شده و به پیمانکار پرداخت می شود.
هزینه بخش دوم بصورت مبالغی با نام، تنخواه گردان، توسط کارفرما در اختیار پیمانکار قرار داده می شود. به این ترتیب پیمانکار با برداشت از این مبالغ، هزینه مربوط به خرید مصالح، لوازم و تجهیزات مصرفی و غیر مصرفی را پرداخت می نماید. همچنین گزارش این پرداختها و باقیمانده مبلغ تنخواه گردان را به کارفرما اعلام می نماید.
به این ترتیب، وظایف کارفرما در این نوع قرارداد بازسازی و تعمیرات ساختمانی، کمی بیشتر از قرارداد پیمانکاری با مصالح خواهد بود. چرا که در طول روند اجرای کار، باید مرتباً مبلغ تنخواه گردان را به پیمانکار پرداخت نموده و فاکتورها، رسیدها و پیش فاکتورهای مصالح اجناس و لوازم اجرایی پروژه را تأیید و کنترل نماید.
در نتیجه وظیفه پیمانکار این خواهد بود که کل پروژه بازسازی را مدیریت و اجرا نماید. از طرفی باید هزینه نیروهای کار را از مبلغی که بعنوان مبلغ ثابت قرارداد مشخص شده است پرداخت نماید. اما مبالغ مربوط به اجناس و مصالح را از حساب تنخواه گردان که کارفرما جدا از مبلغ قرارداد در اختیار ایشان قرار داده است، پرداخت نموده و گزارش آنرا نیز به کارفرما اعلام نماید.
در شرایط التهاب و نابسامانی بازار مصالح و لوازم ساختمانی، این نوع از قرارداد های بازسازی ساختمان، یک قرارداد بسیار ایده آل و مناسب است. البته استفاده از این قرارداد در شرایط ثبات بازار نیز مناسب است.
3- قرارداد مدیریت پیمان (یا پیمان مدیریت) درصدی در بازسازی:
در این نوع قرارداد نوسازی یا بازسازی، پیمانکار مسئول مدیریت پروژه بازسازی که در قرارداد مشخص می شود است. به این ترتیب تمام هزینه های اجرای پروژه بصورت تنخواه گردان، توسط کارفرما، در اختیار پیمانکار قرارداده می شود. پیمانکار نیز با اعلام قیمتها یا رسیدها و یا پیش فاکتور ها به کارفرما، با موافقت کارفرما، اقدام به خرید مصالح و یا پرداخت دستمزد نیروهای کار می نماید.
در نوع درصدی قرارداد مدیریت پیمان، دستمزد پیمانکار برای مدیریت پروژه، براساس درصد مشخصی از کل هزینه اجرای پروژه تعیین می شود.
در این نوع از قرارداد بازسازی، وظیفه کارفرما بسیار بیشتر از دو نوع قرارداد دیگر است. چرا که کارفرما باید بر روی تمام دستمزدها، قیمت اجناس، مصالح، لوازم و … کنترل داشته باشد. از بین گزینه ها انتخاب نموده و خرید یا پرداخت مبالغ را تأیید یا رد نماید. همچنین بطور مستمر بر روی باقیمانده مبلغ تنخواه گردان نظارت داشته باشد تا هر زمان نیاز به واریز وجه به حساب تنخواه گردان باشد، بلافاصله این کار را انجام دهد.

این قرارداد برای پیمانکار نیز کار بیشتری می طلبد، چرا که مجبور خواهد بود در مورد تمام هزینه ها و دستمزدها، به کارفرما گزارش داده و تأیید یا گزینه انتخابی ایشان را دریافت نماید تا بتواند پروژه را اجرا کند.

استفاده از این قرارداد در شرایطی که کارفرما میخواهد در روند اجرای کار دست داشته باشد و یا جزئیات کار را در روند اجرا تعیین نماید و نه در زمان تنظیم قرارداد، این نوع قرارداد می تواند انتخاب مناسبی باشد. همچنین در این نوع قرارداد باید بین کارفرما و پیمانکار اعتماد و شناخت کافی وجود داشته باشد. چراکه درصدی بودن دستمزد پیمانکار میتواند سوءتفاهم یا سوء استفاده هایی درمورد بالا بردن عمدی هزینه های پروژه توسط پیمانکار ایجاد نماید.
4- قرارداد مدیریت پیمان (یا پیمان مدیریت) دستمزدی برای بازسازی:
این قرارداد دقیقاً مشابه قرارداد قبلی یعنی “قرارداد مدیریت پیمان درصدی” است. با این تفاوت که، دستمزد پیمانکار برای اجرای پروژه بازسازی و تغییر دکوراسیون، دیگر بصورت، درصدی از کل مبلغ هزینه پروژه نیست. بلکه این دستمزد بصورت یک مبلغ ثابت در زمان عقد قرارداد بین کارفرما و پیمانکار توافق می شود.
تمام دشواریها و درگیریهای زیاد کارفرما و پیمانکار در این نوع از قرارداد بازسازی نیز مشابه قرارداد درصدی مدیریت پیمان است. یعنی درگیری و زمانبر بودن پروژه برای هر دو طرف قرارداد، همچنان وجود دارد.
این نوع قرارداد نیز مانند قرارداد درصدی پیمان مدیریت، مناسب شرایطی است که کارفرما بخواهد دخالت مستقیم بیشتری در روند اجرای پروژه داشته باشد. یا اینکه دقیقاً جزئیات بخشهای مختلف، مصالح، متریالها و هزینه ای که میخواهد برای پروژه نماید را در زمان شروع پروژه انتخاب نکرده باشد.
تنها تفاوت این نوع قرارداد این است که چون دستمزد پیمانکار ثابت است و هزینه پروژه تأثیری بر دستمزد ایشان نخواهد داشت، سوء تفاهم یا سوء استفاده کمتری پیش خواهد آمد. اما از طرف دیگر، تغییر، افزایش، یا کاهش حجم کار توسط کارفرما، محدودتر می شود. چرا که دستمزد پیمانکار برای اجرای پروژه ثابت است.
ما در شرکت بازسازی ساختمان آیریا، معمولاً در شرایط نابسامان بازار، برای تمام پروژه های اجرایی که به ما پیشنهاد می شود، از این نوع قرارداد استفاده می کنیم. یعنی یک مبلغ کلی را بعنوان دستمزد نیروهای کار و دستمزد مدیریت پروژه، به کارفرما اعلام می نماییم. درمورد پرداخت هزینه مصالح و لوازم مصرفی و … نیز، از شیوه پرداخت مبالغ از حساب تنخواه گردان استفاده می نماییم.

مطالب و مقالات تکمیلی در رابطه با انواع قرارداد بازسازی و تعمیرات
در ادامه مطالب این صفحه، مقالات و مطالب اختصاصی که برای هر یک از انواع قرارداد بازسازی معرفی شده در این صفحه تهیه و منتشر شده است را مشاهده می فرمایید. همچنین نمونه خام هر یک از این قراردادها نیز در یک صفحه اختصاصی جداگانه آورده شده است که میتوانید با ورود به این صفحات آنها را بررسی نمایید.

در نهایت اگر در رابطه با پروژه بازسازی مورد نظرتان، نیاز به اخذ مشاوره رایگان داشته باشید، پیشنهاد می کنیم از طریق شماره تلفن 88851643-021 یا شماره واتس اپ و تلگرام 09352441137، با همکاران ما در شرکت آیریا تماس گرفته و مشخصات پروژه خود را اعلام بفرمایید. در ادامه کارشناسان متخصص و با تجربه شرکت آیریا، تمامی اطلاعات و راهنماییهای مورد نظر شما را بصورت کاملاً رایگان در اختیارتان قرار خواهند داد.

نکات مهم در قرارداد مدیریت پیمان دستمزدی
نمونه قرارداد مدیریت پیمان درصدی
معرفی قرارداد مدیریت پیمان درصدی به زبان ساده
نمونه قرارداد پیمانکاری بدون مصالح
نکات مهم قرارداد پیمانکاری بدون مصالح برای بازسازی یا دکوراسیون داخلی
نمونه قرارداد پیمانکاری با مصالح شرکت بازسازی و دکوراسیون داخلی آیریا
قرارداد پیمانکاری با مصالح