قرارداد پیمانکاری بدون مصالح

قرارداد پیمانکاری بدون مصالح برای بازسازی یا دکوراسیون داخلی همراه با نکات مهم آن در این مقاله بررسی می شود

مقدمه:

در این مقاله به بررسی قرارداد پیمانکاری بدون مصالح که در پروژه های دکوراسیون داخلی و بازسازی استفاده می شود، میپردازیم. علت اینکه نکات مهم این نوع قراردادها را بررسی می کنیم، این است که، اگر پروژه بازسازی ساختمان، اجرای دکوراسیون داخلی فروشگاه، تغییر دکوراسیون خانه یا هر پروژه مشابهی در پیش داشته باشیم، میبایست نوع مشخص از قرارداد را برای انجام پروژه مورد نظرمان انتخاب کنیم.

قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح یکی از کم دردسرترین و پرکاربردترین نوع از قراردادهای ساختمانی در پروژه های شخصی می باشند. بنابراین سعی کرده ایم، نکات مهمی که براساس چندین سال تجربه کار با قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح در پروژه های بازسازی، تغییر دکوراسیون داخلی و … بدست آورده ایم را در این مقاله بیان کنیم.

درمورد نقاط قوت و بخشهایی از این نوع قراردادها که میتواند برای کارفرما و پیمانکار دردسر و مشکل ایجاد کند نیز توضیحاتی ارائه داده ایم. البته تمام نکاتی که در این مقاله به آن پرداخته ایم، نکات اختصاصی مربوط به این نوع از قراردادهای پیمانکاری است. نکات عمومی تر را بسته به نوع پروژه مورد نظر در دو مقاله قرارداد دکوراسیون داخلی و مقاله قرارداد بازسازی بیان کرده ایم.

نکته بسیار مهم این است که توجه داشته باشیم، تمام توضیحاتی که در مورد انواع قراردادها در این مقاله و یا در سایر مقالات سایت شرکت آیریا داده می شود، تنها مربوط به پروژه های شخصی و غیر دولتی هستند. شرایط و نکات مربوط به قراردادهای دولتی یا نیمه دولتی، بسیار متفاوت است. از آنجایی که این نوع پروژه های دولتی و نیمه دولتی در حوزه فعالیت مجموعه ما نیستند، بنابراین توضیحی در مورد نکات قراردادی آنها نیز در مقالات سایت آیریا ارائه نکرده ایم.

هدف از مطالعه این مقاله:

اگر قصد انجام بازسازی یا تغییر دکوراسیون داخلی یا هر پروژه مشابهی داشته باشیم، باید یا خودمان قرارداد اجرا برای آن آماده کنیم، یا قرارداد پیمانکار مورد نظرمان را بررسی کنیم. در هر صورت باید به نکات و ویژگیهای قراردادی که قرار است با پیمانکار امضاء کنیم، مسلط باشیم. مطالعه این مقاله نیز دقیقاً به ما کمک خواهد کرد تا در مورد قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح، نکات و ویژگیهای مهمی را بشناسیم.

بعد از مطالعه این مقاله و مقالات تکمیلی دیگر در مورد قراردادهای پیمانکاری، بخوبی و با اطمینان خاطر می توانیم هم قرارداد کامل و با جزئیات خوبی تنظیم کنیم. هم میتوانیم تمام قراردادهایی را که به ما ارائه می شود را با دقت بررسی وکنترل کنیم.

نتیجه داشتن یک قرارداد استاندارد کامل برای انجام یک پروژه بازسازی و دکوراسیون داخلی، اجرای آن پروژه، با کیفیت مورد نظر ما و با کمترین دردسر ممکن است.

تعریف قرارداد پیمانکاری بدون مصالح، به زبان ساده

در این نوع قرارداد، کل هزینه های پروژه مورد نظر ما، به دو بخش زیر تقسیم می شود:

  1. دستمزد اجرا و نیروهای کار در پروژه:

این دستمزد بصورت یک مبلغ ثابت و مشخص بین کارفرما و پیمانکار، توافق و تعیین می شود.

این مبلغ ثابت، شامل دستمزد تمام نیروهای کار در پروژه و دستمزد خود پیمانکار است. براساس توافق طرفین،کارفرما باید این مبلغ مشخص را در چند مرحله، به پیمانکار پرداخت نماید.

  1. هزینه مصالح، لوازم و اجناس مصرفی یا نصبی در پروژه:

مبلغ این هزینه ها تنها بطور حدودی پیش بینی میشود. برای پرداخت تمام این هزینه ها در طول اجرای پروژه، کارفرما، مبالغ مشخصی را بعنوان تنخواه گردان، در اختیار و تحت مدیریت پیمانکار قرار میدهد. پیمانکار نیز پس از تأیید قیمت ومشخصات هر نوع مصالح یا لوازمی توسط کارفرما، براساس نظر کارفرما اقدام به تهیه یا خرید آنها می کند. هزینه این خرید یا تهیه لوازم نیز فقط از مبلغ تنخواه گردان پرداخت می شود.

پیشنهاد میکنیم نمونه قرارداد پیمانکاری بدون مصالح خلاصه شده ای که در سایت آیریا منتشر شده است را بررسی بفرمایید. بررسی این نمونه قرارداد کمک خواهد کرد، راحت تر شرایط حاکم بر آن را متوجه شوید.

تعریف قرارداد پیمانکاری بدون مصالح، به زبان ساده

نقاط قوت قرارداد پیمانکاری بدون مصالح

در این نوع قرارداد کارفرما کمی بیشتر از قراردادهای پیمانکاری با مصالح، درگیر مراحل اجرا می شود. ولی فقط نیاز است تا درمورد انتخاب و پرداخت هزینه مصالح و لوازم درگیر بخشهای اجرایی پروژه شود اما در مورد نیروهای اجرایی و دستمزد آنها تنها یک نظارت کلی کافی خواهد بود.

از طرف دیگر، از آنجایی که نیازی نیست، جزئیات و خصوصیات دقیق مصالح و لوازم در همان شروع کار مشخص شود، کارفرما میتواند سر وقت انتخابهای خود را انجام دهد. درمورد میزان هزینه ای که میخواهد برای خرید مصالح و لوازم هر بخش از پروژه پرداخت نماید هم میتواند در طول پروژه تصمیم گیری کند. به این ترتیب کارفرما براساس شرایط پروژه و شرایط مالی خود در زمان خرید هر موردی، میتواند درمورد قیمت آن تصمیم بگیرد.

نکاتی که میتواند ما را در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح به دردسر بیاندازد

در این نوع قرارداد تنها جزئیات اجرا در زمان عقد قرارداد بطور کامل و دقیق مشخص شده است و نه مصالح و لوازم مصرفی. به این ترتیب اگر به هر دلیلی، جزئیات نحوه اجرا تغییر کند یا به میزان کار اجرایی در پروژه اضافه شود، نیاز به توافق جدید بین کارفرما و پیمانکار می باشد.

البته این موضوع را می توان در قرارداد پیشبینی کرد، برای آن محدودیت قائل شد و شرایط پرداخت هزینه بخش اضافه شده کار را نیز بطور کامل مشخص نمود. اما بازهم از آنجایی که نمیتوان این کارهای اضافه شده به پروژه را از اول دقیقاً مشخص نمود، بازهم زمانی که پیش بیایند، نیاز به توافق بین طرفین قرارداد دارد. که این موضوع می تواند گاهی اوقات مشکل ساز شود.

مشکل دیگری که ممکن است پیش بیاید عدم تطابق کیفیت مصالح انتخاب شده، با دستمزد کاری است که پیمانکار در محاسبات خود درنظر گرفته بوده است. یعنی ممکن است، کارفرما در طول اجرای پروژه بازسازی یا دکوراسیون داخلی، مصالح یا متریالی را انتخاب نماید، که دستمزد اجرای آن از مقدار پیشبینی شده پیمانکار بیشتر باشد. به این ترتیب چنین اتفاقی میتواند باعث بروز مشکل شود.

نکاتی که میتواند ما را در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح به دردسر بیاندازد

یک مثال واقعی از اشکالات این نوع قرارداد:

برای مثال، پیمانکار پیشبینی می کند تا کار سرامیک کف واحد، اجرای سرامیک ۹۰ در ۹۰ خواهد بود. اجرا بصورت لوزی خواهد بود. به این ترتیب، در این قرارداد پیمانکاری بدون مصالح، ذکر میشود که سرامیک کاری، باید بصورت لوزی برای سرامیک در ابعاد ۹۰ در ۹۰ انجام شود. پیمانکار نیز پیش بینی اجرای این بخش را با دو نفر سرامیک کار متخصص و در مدت ۵ روز کاری را کرده است.

اما زمانی که کارفرما سرامیک مورد نظر خود را انتخاب مینماید، مشخص می شود، جنس آن اسپانیایی بوده و سختی آن زیاد است. به این ترتیب برش آن تنها با استفاده از دستگاه برقی برش یا دستگاه فرز امکانپذیر است. درنتیجه نیمتوان آنرا با دستگاه برش دستی برش زد.

در این شرایط، هم مدت زمان اجرای سرامیک افزایش می یابد و هم اینکه نیروی کار متخصص تری برای اجرای آن نیاز است. نیروی کار متخصص تر نیز، دستمزد بیشتری خواهد گرفت. به این ترتیب هزینه پیش بینی شده پیمانکار برای دستمزد اجرای سرامیک کف، بسیار کمتر از هزینه ای است که برای دستمزد اجرا باید پرداخت نماید. این موضوع باعث میشود پیمانکار ضرر کند. درنتیجه پیمانکار و کارفرما ممکن است باهم به مشکل بربخورند.

در چه پروژه هایی، استفاده از قرارداد پیمانکاری بدون مصالح اشتباه است؟

در مورد بعضی از پروژه ها، اگر قرار باشد قرارداد پیمانکار بدون مصالح را انتخاب کنیم، احتمالاً با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد. بنابراین بهتر است، از انواع دیگر قراردادهای بازسازی و دکوارسیون داخلی استفاده کنیم.

یکی از مواردی که نباید از این قرارداد برای یک پروژه استفاده نمود، این است که، دقیقاً مشخص نباشد در پروژه چه حجمی از بازسازی یا تغییر دکوراسیون و یا اجرای دکوراسیون داخلی باید انجام شود. شیوه اجرای هر بخش بطور دقیق و با جزئیات تعیین نشده باشد. و یا احتمال ایجاد تغییر در طرح و اجرای پروژه زیاد باشد. به این ترتیب برای چنین پروژه هایی نمیتوان یک هزینه مشخص برای دستمزد نیروهای کار تعیین نمود. و اگر هم این کار انجام شود، در طول پروژه پیمانکار و کارفرما بارها بر سر تغییرات پروژه به مشکل خواهند خورد.

در چه پروژه هایی، استفاده از قرارداد پیمانکاری بدون مصالح اشتباه است؟

مورد دیگری که باید به آن توجه کنیم، پروژه هایی است که به هر دلیلی ممکن است همسایه ها، مأمورین شهرداریها و یا هر شخص یا اورگان دیگری، برای اجرای پروژه مشکل ایجاد کند. به این ترتیب احتمالاً روزهایی پیش رو خواهد بود که کار پروژه نیمه کار باید رها شود.

در این شرایط، نیروهای کار دستمزد خود را از پیمانکار خواهند گرفت. اما اینکه پیمانکار و کارفرما به توافق رسیده و کارفرما قبول کند تا این مازاد دستمزدها را به پیمانکار پرداخت کند یا نه، از آن دست از مشکلاتی است که این نوع قرارداد ها در این شرایط می تواند داشته باشد.

مشخص کردن تمام جزئیات اجرا و کلیت مشخصات مصالح و لوازم ضروری است

جزئیات اجرا و نوع مصالح باید در این نوع قرارداد مشخص شود. در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح، حتماً نیازی نیست تا جزئیات دقیق مصالح و لوازم و برند آنها را تعیین نماییم. اما تا آنجایی که دستمزد اجرای مصالح مختلف ممکن است متفاوت باشد، باید نوع مصالح مشخص شود. بطور مثال، اجرای پارکت چوبی با لمینیت بطور کامل باهم متفاوت است. بنابراین دستمزد آنها نیز بطور کامل با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

بنابراین طرح پروژه مورد نظر، چه بازسازی ساختمان باشد، چه اجرای دکوراسیون داخلی فروشگاه باشد و چه تغییر دکوراسیون منزل مسکونی، باید حتماً با جزئیات در قرارداد و پیوستهای اجرایی آن مشخص شده باشد.

چرا که مبلغ قرارداد که پیمانکار برای دستمزد خود و نیروهای کار اعلام کرده و در قرارداد ثبت می شود، به تمام آیتمهای اجرایی ارتباط دارد. تغییر نحوه و شکل اجرای هر بخش، میتواند باعث ضرر مالی برای پیمانکار شود.

یکی از پروژه های اجرایی شرکت آیریا که روش اجرای آن جزئیات و نکات زیادی داشته است، پروژه بازسازی و اجرای دکوراسیون داخلی اتاق جلسات دفتر کار اداری در منطقه الهیه تهران است. با بررسی این پروژه می توانید جزئیات اجرایی آنرا متوجه شده و تصور نمایید به چه صورت باید این جزئیات در قرارداد شرح داده شود.

مبالغی که کارفرما به پیمانکار باید پرداخت نماید:

مبالغی که کارفرما در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح به پیمانکار پرداخت می نماد، دو بخش است”

  1. مبلغ قرارداد یا دستمزد اجرای پروژه:

که بصورت یک مبلغ مشخص در قرارداد ثبت می شود و درچند مرحله به پیمانکار پرداخت می شود. اینکه پیمانکار به چه میزانی و به چه صورتی دستمزدهای نیروهای کار را پرداخت می کند، فقط به پیمانکار مربوط خواهد بود. کارفرما هیچ دخالتی در آن نخواهد داشت.

  1. تنخواه گردان برای خرید مصالح، لوازم و اجناس:

مبلغی که برای خرید و تهیه، لوازم، اجناس و مصالح مصرفی باید پرداخت شود از تنخواه گردان برداشت می شود. این مبلغ بعنوان تنخواه گردان، به امانت در اختیار پیمانکار قرار داده می شود. تا پیمانکار هزینه های مربوط به خرید موارد فوق را با برداشت از این مبلغ تنخواه گردان پرداخت نماید. از طرف دیگر، پیمانکار باید گزارش کامل بهمراه رسید، فاکتور و مانده تنخواه گردان را باید مرتباً به کارفرما ارائه نماید.

تمام خریدها و پرداختهای مربوط به آنها نیز تنها با تأیید کارفرما انجام می شود. به این ترتیب پیمانکار نمیتواند بدون هماهنگی با کارفرما برای خرید مصالح، اجناس ویا هر مورد دیگری، از حساب تنخواه گردان پول برداشت نماید.

مبالغی که کارفرما به پیمانکار باید پرداخت نماید

نحوه پرداخت مبلغ قرارداد و تنخواه گردان به پیمانکار:

شیوه پرداخت مبلغ قرارداد یا همان دستمزد اجرا:

مبلغ قرارداد یا همان دستمزد اجرای موضوع قرارداد، در چند بخش و در زمانهای مشخص شده در قرارداد به پیمانکار پرداخت می شود. مثلاً طبق روال کاری ما در شرکت دکوراسیون داخلی و بازسازی آیریا، این مبلغ مشخص، در چهار مرحله باید به پیمانکار پرداخت شود. ۳۰ درصد کل مبلغ، در شروع کار بعنوان پیش پرداخت. ۳۰ درصد اول کل مبلغ، پس از پایان مرحله تخریب. ۳۰ درصد دوم از کل مبلغ قرارداد در شروع مرحله نقاشی. و نهایتاً ۱۰ درصد نهایی از کل مبلغ قرارداد، دو هفته تا دو ماه پس از تحویل پروژه به کارفرما بعنوان “ضمانت حسن اجرای تعهدات پیمانکار”.

نحوه پرداخت مبلغ قرارداد و تنخواه گردان به پیمانکار

شیوه پرداخت مبلغ تنخواه گردان در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح:

اما مبلغ تنخواه گردان، پولی است که به امانت در اختیار پیمانکار قرار داده می شود. براساس حجم کار و هزینه های روزمره برای خرید مصالح و اجناس مورد نیاز برای اجرای پروژه، مبلغی بعنوان “حداقل مبلغ تنخواه گردان” تعیین می شود. به این ترتیب، کارفرما باید همراهه، به مقداری پول به حساب تنخواه گردان واریز نماید، تا در شروع روز کاری، همواره، موجودی حساب تنخواه گردان از حداقل مبلغ تنخواه گردان کمتر نباشد.

پیمانکار نیز موظف است تمام پرداختها را از حساب تنخواه گردان، با کارفرما هماهنگ نماید. از طرف دیگر گزارش، فاکتور و رسید تمام این هزینه ها نیز باید مرتباً به کارفرما اعلام شود.

کارهایی که در زمان اجرای پروژه، اضافه می شود

معمولاً در هر پروژه ای، یکسری از کارها اضافه بر مشخصاتی که در زمان عقد قرارداد مشخص شده است به پروژه اضافه می شود. در قرارداد پیمانکاری بدون مصالح، اینکه هزینه مصالح و لوازم این کارهای اضافه شده چقدر خواهد بود چندان اهمیتی ندارد چرا که هزینه این موارد از مبلغ تنخواه گردان پرداخت می شود.

اما اینکه این کارهای اضافه شده، چقدر زمان پروژه را اضافه خواهد کرد و چقدر دستمزد اجرای آنها خواهد شد، اهمیت دارد.

به این ترتیب، اولاً باید در قرارداد یک محدودیت مشخص برای بخشهای اضافه شده به قرارداد که پیمانکار موظف است آنرا اجرا نماید تعیین شود. مثلاً حداکثر تا ۱۵ درصد حجم کل پروژه اولیه که در قرارداد مشخص شده است بتواند به حجم کار اضافه شود. برای مقدار کار بیشتر، پیمانکار هیچ مسئولیتی نخواهد داشت و باید قرارداد جدیدی تنظیم شود. یا الحاقیه با توافقات جدیدی به قرارداد اضافه شود.

از طرف دیگر، دستمزد نیروهای کار پروژه و خود پیمانکار نیز باید در این شرایط محاسبه شده و به پیمانکار علاوه بر مبلغ قرارداد پرداخت شود. یکی از راه هایی که ما در شرکت آیریا در این شرایط استفاده مینماییم، این است که کل هزینه نیروهای کار برای اجرای بخش اضافه شده نیز از مبلغ تنخواه گردان پرداخت شود. همچنین درصد مشخصی از کل دستمزدهای پرداخت شده یا کل هزینه اجرای آن بخش اضافه شده، بعنوان دستمزد پیمانکار برای مدیریت اجرای بخش اضافه شده، در قرارداد تعیین می شود.

تعهدات پیمانکار و کارفرما در قبال یکدیگر در قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح

تعهدات پیمانکار در قبال قرارداد:

  • اجرای پروژه دکوراسیون داخل یا بازسازی ساختمان، خانه، ویلا، فروشگاه یا هر مکان دیگری، مطابق مشخصات اجرایی در این قرارداد پیمانکاری بدون مصالح که بوسیله کارفرما و پیمانکار، توافق و امضاء شده است.
  • استفاده از نیروهای کار ماهر برای اجرای با کیفیت پروژه و پرداخت دستمزد آنها از کل مبلغ قرارداد که دریافت مینماید.
  • مدیریت خرید و تهیه مصالح، لوازم و تجهیزات مصرفی و نصبی با همانگی و تأیید کارفرما، مطابق نظر کارفرما و در چهارچوب قرارداد.
  • ارائه گزارش مستمر به کارفرما از هزینه هایی که با برداشت از حساب تنخواه گردان پرداخت می شود.
تعهدات پیمانکار و کارفرما در قبال یکدیگر در قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح

تعهدات کارفرما در قبال قرارداد:

  • پرداخت مبلغ قرارداد یا دستمزد اجرای قرارداد، براساس شرایط پرداختی که در قرارداد تعیین شده است.
  • کنترل، تأیید و یا رد مقدار، نوع و قیمت مصالح، لوازم و تجهیزاتی که باید برای پروژه با برداشت پول از حساب تنخواه گردان پرداخت شود در چهارچوب مشخص شده در قرارداد و پیوستهای اجرایی آن.
  • واریز پول به حساب تنخواه گردان بطوری که در شروع هیچ روز کاری، مبلغ تنخواه گردان از “حداقل مبلغ تنخواه گردان” مشخص شده در قرارداد کمتر نباشد.

جمع بندی این مقاله:

در این مقاله در مورد نکات مهم و مشخصات ویژه قراردادهای پیمانکاری بدون مصالح صحبت کردیم. درمورد ویژگیهای مثبت و مشخصات منفی و احتمالاً مشکل ساز این نوع قراردادها نیز نکات مهمی را بررسی کردیم. همچنین درمورد شرایطی که استفاده از این نوع قراردادها می تواند برای ما دردسرساز باشد نیز توضیحاتی دادیم. در نهایت نیز یکسری نکات حساس، مانند مبالغ پرداختی در قرارداد، تنخواه گردان، کارهای اضافی در پروژه و … را بررسی نمودیم.

اکنون با مطالعه کامل این مقاله و بررسی مقاله های تکمیلی دیگر در مورد قراردادهای پیمانکاری، میتوانیم یک قرارداد پیمانکاری بدون مصالح استاندارد و کامل را برای پروژه بازسازی خود، تنظیم نماییم.

ویا حتی اگر پیمانکاری که قرار است پروژه بازسازی یا دکوراسیون داخلی ما را اجرا نماید به ما قرارداد خود را پیشنهاد نمود، میتوانیم آنرا بخوبی بررسی نموده و اشکالات آنرا اصلاح نماییم.

داشتن یک قرارداد پیمانکاری استاندارد و کامل، باعث میشود پروژه دکوراسیون یا بازسازی ما با کیفیت موردنظر ما و با کمترین دردسر و مشکلی انجام شود.

در نهایت اگر در مورد قرارداد پروژه مورد نظر خود نیاز به مشاوره داشته باشید، میتوانید با تماس با همکاران ما در شرکت دکوراسیون داخلی آیریا، از مشاوره کاملاً رایگان کارشناسان ما در این مورد استفاده نمایید.

لطفاً نظرات خود در رابطه با این مقاله را در بخش دیدگاه ها، ثبت نمایید:

ممنون از اینکه این مقاله را مطالعه فرمودید. لطفاً نظر خود را در مورد شیوه بیان مطالب و نکات گفته شده در رابطه با قرارداد پیمانکاری بدون مصالح را براساس تجربه یا دانش فنی خود، در بخش دیدگاه­ها ثبت نمایید. به این ترتیب بر اساس نظر شما می توانیم اصلاحات لازم را در مقاله لحاظ نماییم تا یک مقاله کاربردی و مفید برای افرادی که می­توانند از آن بهره ببرند فراهم نماییم.

اگر سؤال و نکته ای درمورد این نوع قرارداد دارید، می توانید آن را در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید تا همه کسانی که این مقاله را بررسی نموده اند امکان ابراز نظر و یا پاسخگویی به آنرا داشته باشند و کارشناسان شرکت آیریا نیز در اولین فرصت نظر خود را در مورد دیدگاه شما بیان خواهند نمود.

اگر محتوای این صفحه برای شما مفید بوده است، لطفاً آنرا در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .