تأسیسات موقت برای بازسازی فراموش نشود!

مقدمه مقاله:

اگر پیش از آغاز بازسازی، بطور کامل برای آن آماده نباشیم، در زمان بازسازی مشکلات زیادی خواهیم داشت. مشکلاتی که منجر به دوباره کاری، افزایش بی مورد هزینه و مدت زمان بازسازی می شود. یکی از مهمترین آمادگیهایی که لازم است برای انجام بازسازی به آن توجه داشته باشیم، آماده کردن تأسیسات موقت برای بازسازی است.
در مدت زمانی که قرار است نیروهای کار مشغول عملیات بازسازی باشند، به یکسری امکانات و تجهیزات برای انجام کار و یا رفع نیازهای روزمره خود نیاز خواهند داشت.
در ادامه این مقاله، این تأسیسات و امکانات موقت مورد نیاز در زمان بازسازی را نام برده و نکات مهمی درمورد آنها بیان خواهیم کرد. همچنین دلیل اینکه چرا به این امکانات نیاز است و کنترلهای ایمنی و خطرات آنها را نیز بررسی می کنیم.

پیشنهاد میکنیم مقاله “کنترل تأسیسات قبل از بازسازی” را که در سایت آیریا منتشر شده است بررسی فرمایید. این مقاله تکمیلی در رابطه با سایر نکاتی است که علاوه بر تأسیسات موقت، میباست پیش از شروع بازسازی در مورد تأسیسات پروژه بررسی شود.

تأسیسات موقت بازسازی اهمیت بسیار زیادی دارند

هدف از مطالعه این مقاله:

با مطالعه این مطلب، با یک بخش مهم از امکاناتی که برای شروع یک پروژه بازسازی مورد نیاز است آشنا خواهیم شد. به این ترتیب احتمال اینکه در زمان بازسازی با مشکلات پیش بینی نشده روبرو شویم کمتر خواهد بود.
در نهایت زمانی که نکات و مواردی که در این مقاله در رابطه با تأسیسات موقت برای بازسازی را بررسی کرده و براساس آن برنامه ریزی مورد نیاز را انجام داده باشیم، قطعاً پروژه بازسازی موفقتری درپیش خواهیم داشت.
اما اگر هر یک از این موارد را فراموش کرده یا به آن اهمیت ندهیم، قطعاً در طول پروژه بارها به مشکل برخواهیم خورد. مشکلاتی که باعث میشود هزینه بازسازی بیشتر شود و کیفیت نهایی آن کاهش پیدا کند.

چرا به تأسیسات موقت برای بازسازی نیاز داریم؟

در زمان شروع بازسازی خانه، مغازه یا هر نوع ساختمان دیگری، اولین مرحله، بخش تخریب است. پیش از شروع عملیات تخریب، حتماً باید تمام تأسیسات بسته یا قطع شوند. تا در زمان تخریب آسیب نبینند یا باعث بروز حادثه یا خسارت نشوند.
به این ترتیب حتماً باید تأسیسات زیر قبل از تخریب قطع شوند:
_ برق خانه ساختمان بطور کامل از کنتور اصلی قطع شود.
_ شیر گاز اصلی از بیرون واحد یا نهایتاً از اولین نقطه ای که وارد واحد یا ساختمان مورد نظر ما شده است قطع شود.
_شیر فلکه اصلی آب سرد و گرم ساختمان بید قطع شود.
_ شیر فلکه اصلی آب رادیاتورها باید بطور کامل قطع شود.
_ در زمان بازسازی کل ساختمان، موتور خانه باید خاموش شود.
_ سیستمهای تهویه و سرمایش و گرمایش دیگر نیز برای اینکه در زمان تخریب آسیب نبینند احتمالاً باید قطع شوند.
_ احتمالاً سیستم درب بازکن واحد یا ساختمان مانند آیفون، باید قطع شود.
بنابراین مشخص است که در زمان شروع عملیات تخریب، نیروهای کار و تیمی که قصد بازسازی دارند به آب، برق، گاز، سیستم تهویه، سیستم سرمایش و گرمایش، سرویس بهداشتی، حمام، روشنایی، روشی برای پخت و پز غذا یا دم کردن چای و … دسترسی نخواهند داشت.
علت اینکه نیاز است تا تأسیسات موقت برای محل پروژه بازسازی درنظر گرفته شود، همین مسائل است. حتی برای تعمیرات جزئی در بازسازی نیز باید نیاز به تأسیسات موقت کنترل شود.

در ادامه این مقاله، به هریک از این نیازهایی که باعث میشود از تأسیسات موقت استفاده نماییم و نکات مهم مربوط به آنها، اشاره خواهیم کرد.

خطر و اهمیت تأسیسات موقت برای بازسازی
سیستم روشنایی موقت در کارگاه بازسازی ضروری است

تأمین روشنایی موقت برای کار:

شاید لازم نباشد اهمیت نور و روشنایی در زمان بازسازی داخلی ساختمانها را بیان کنیم. بدون نور کافی نمیتوان عملیات ساختمانی را داخل فضاهای بسته انجام داد. بخصوص فضاهایی مانند سرویسها و راهروها که نورگیر نیستند.
البته کم بودن نور در ساعت کاری، در فصلهای سرد که هوا زود تاریک میشود بسیار مهمتر است. اما در هر صورت در مورد روزهای دیگر سال که هوا دیر تاریک می شود نیز به هر دلیلی ممکن است لازم باشد عملیات بازسازی تا دیر وقت ادامه پیدا کند. بنابراین باید در تمام شرایط روشنایی موقت بعنوان یکی از امکانات و تأسیسات موقت برای بازسازی تأمین شده باشد.

سیم کشی برق یکی از مهمترین تأسیسات موقت برای بازسازی است:

قطع برق لازم است چرا که خطر اینکه نیروهای کار بدون اطلاع از عبور سیمکشی از یک بخش اقدام به تخریب آن نمایند و دچار برق گرفتگی شوند بسیار متداول و خطرناک است.
از طرف دیگر، برای انجام هر نوع عملیات بازسازی، دسترسی به برق و پریز برق بسیار مهم است. در زمانی که از ماشین آلات برای تخریب استفاده می شود این موضوع کاملاً مشخص است. اما در شرایطی که عملیات تخریب بدون ابزار برقی هم انجام می شود، به پریز برق داخل محل پروژه بازسازی نیاز داریم. در هر صورت ممکن است در هر بخشی از پروژه لازم باشد تا یک وسیله برقی را به پریز متصل کرد یا حتی شارژ کرد.
در ساده ترین حالت، برای شارژ کردن گوشی موبایل پرسنلی که در محل پروژه بازسازی مشغول کار هستند، نیاز به پریز برق خواهیم داشت. همچنین در کنار تأمین پریز برق، باید به فکر یک سیم سیار با طول کافی بصورتی که به تمام بخشهای پروژه برسد، باشیم. بودن پریز برق بدون سیم سیار با طول مناسب، ممکن است ما را به اشتباه و در نهایت به مشکل بیاندازد.
با اینکه سیمکشی برق موقت است اما باید تمام استانداردها و ایمنی آن رعایت شود. چراکه با اجرای نادرست برقکشی موقت، حتی در مدت زمان کوتاه، امکان بروز حوادث جانی بسیار بالا است. بخصوص در محیطهای کارگاهی که افراد دائماً درحال رفت و آمد و کار با ابزار فلزی یا کار در محلهای خیس هستند.
امنیت سیم کشی برق موقت اصلاً کم اهمیت تر از سیمکشی برق دائمی نیست. بنابراین امنیت آن اصلاً نباید کم اهمیت در نظر گرفته شود.

سیمکشی برق موقتی

سرویس بهداشتی موقت:

قطعاً لازم نیست در مورد اهمیت وجود یک سرویس بهداشتی در محل پروژه توضیحی داده شود.
از طرف دیگر، معمولاً امکان اینکه بازسازی کل یک ساختمان یا حتی یک واحد مسکونی یا اداری انجام شود بدون اینکه سرویسهای بهداشتی آن بازسازی نشود، بسیار کم است. به این ترتیب، باید حتماً پیش از شروع بازسازی، در مورد سرویس بهداشتی که پرسنل تیم بازسازی قرار است از آن استفاده نمایند، برنامه ریزی شود.
در بازسازی کل یک ساختمان، می توان به دو صورت عمل کرد. اگر قرار است ساختمان در دو یا چند مرحله بازسازی شود، میتوان با برنامه ریزی درست، تخریب و شروع بازسازی یکی از سرویس بهداشتی ها را به زمانی موکول کرد بازسازی سرویس بهداشتی دیگری در ساختمان کامل شده و قابل استفاده باشد.
در شرایطی که قرار است کل بازسازی بصورت همزمان در تمام پروژه انجام شود مانند بازسازی ویلا، در این شرایط می توان در یک بخش از محوطه ساختمان یا ویلا، یک سرویس بهداشتی موقت راه اندازی نمود.
اما در بازسازی یک واحد از یک ساختمان، معمولاً اگر در مشاعات ساختمان، سرویس بهداشتی وجود داشته باشد، مشکلی پیش نمی آید و با هماهنگی سایر همسایه ها، پرسنل می توانند از آن استفاده نمایند. اما در صورتی که ساختمان سرویس بهداشتی مشترکی در مشاعات نداشته باشد، باید در نزدیکترین مکان عمومی به محل پروژه، یک سرویس بهداشتی عمومی قابل دسترس برای پرسنل پیدا شود.
سرویس بهداشتیهای پارکها، پایانه ها، فروشگاه ها، مساجد و ساختمانهای عمومی قابل دسترس، می توانند گزینه های مناسبی باشند. البته باید با مسئول آنها هماهنگی انجام شود تا با تردد زیاد پرسنل ما، مخالفتی نکنند.

سرویس بهداشتی موقت برای کارگاه بازسازی ضروری است
لوله کشی آب بعنوان یکی از تأسیسات موقت برای بازسازی

آب سرد و گرم موقتی در محل پروژه:

از شروع هر عملیات ساختمانی قطعاً باید دسترسی پرسنل به آب در محل پروژه وجود داشته باشد. چه برای استفاده های شخصی و شست و شو و چه برای استفاده در کارهای بنایی و حتی تخریب.
از آنجایی که در بازسازی قرار است تخریب صورت گیرد بدلیل آنکه ممکن است در زمان تخریب لوله ها آسیب بینند و باعث خسارت شود، لازم است تا آنها را قطع کنیم.
در این شرایط دو راه حل وجود دارد:
_ در شرایطی که می توان عملیات تخریب را در بخشی انجام داد که لوله ای از آنجا عبور نکرده است، میتواند آب آن قسمت را نبست. ولی هر زمانی که عملیات تخریب به آن بخش برسد باید حتماً شیر از فلکه اصلی آن بسته شود تا آب در لوله های آن بخش جریان نداشته باشد.
_ راه حل اصولی تر و البته تنها راه حل در پروژه هایی که قرار است بازسازی بصورت کلی انجام شود این است که در زمان اجرای تأسیسات موقت برای بازسازی، یک لوله کشی آب موقت نیز در محل مناسبی از پروژه بهمراه شلنگ با طول کافی، تعبیه شود.
در شرایطی که محل پروژه به هر دلیلی اصلاً دسترسی به آب ندارد، باید با یک پیش بینی درست، منبع آب، پمپ و لوله کشی مناسب آن بهمراه هماهنگی برای پرکردن آب منبع توسط تانکرهای آب منطقه صورت گیرد.
در هر صورت باید حداقل آب سرد در محل پروژه قابل دسترس باشد در غیر اینصورت قطعاً پروژه بازسازی به مشکل خواهد خورد.

لوله کشی گاز در تأسیسات موقت برای بازسازی:

بطور قطع بدون هیچ ساده انگاری، باید در زمان شروع بازسازی ساختمان و در ابتدای مرحله تخریب، لوله کشی گاز واحد یا ساختمان از شیر اصلی گاز قطع شود. چراکه به هر میزان هم که احتمال آسیب رسیدن به لوله های گاز در زمان تخریب کم باشد، بدلیل شدت زیاد حادثه احتمالی، نباید از کنار آن بسادگی عبور کرد.
به این ترتیب با قطع گاز، به سه دلیل متداول ممکن است محل کارگاه بازسازی ما نیاز به لوله کشی موقت گاز داشته باشد:
_ در شرایطی که روش پخت و پز یا گرم کردن غذای پرسنل و آماده سازی چای، با استفاده از اجاق گاز انجام شود.
_ در شرایطی که سیستم گرمایش محل سکونت نیروهای کار مقیم در پروژه از نوع گازسوز باشد.
_ بازسازی در فصلهای سرد که باعث می شود نیاز باشد محل پروژه بازسازی گرم نگه داشته شود. هم برای آسایش پرسنل و هم برای آسیب نرسیدن به بخشهای بنایی پروژه.
موضوع مهم این است که توجه داشته باشیم، با اینکه لوله کشی گاز بخشی از تأسیسات موقت برای بازسازی است و قرار نیست دائمی و طولانی مدت از آن استفاده شود، اما اجرای نادرست و غیر اصولی آن، حتی در مدت زمان کوتاه هم میتواند باعث بروز حوادث ناگوارد و حتی فاجعه باشد.
بنابراین حتماً باید اجرا و کنترل آن توسط افراد متخصص و دارای صلاحیت انجام شود.

لوله کشی گاز یکی از تأسیسات موقت برای بازسازی است

دودکش موقت بارها حوادث جانی به بار آورده است:

زمانی که برای تأمین سیستم گرمایش محل پروژه یا محل اسکان پرسنل در پروژه، از لوازم گازسوز استفاده می شود، باید حتماً از دودکشهای استاندارد و با اجرای استاندارد استفاده شود.
استاندارد نبودن یک دودکش یا اجرای نادرست آن، حتی برای یک شب هم می تواند فاجعه و مرگ ببار بیاورد. بنابراین در شرایطی که قرار است از لوازم گازسوز برای تأمین گرما استفاده شود، باید حتماً دودکش استاندارد آن نیز مورد توجه باشد.
همچنین پس از اجرا، دائماً باید سالم بودن و عملکرد درست آن کنترل شود.

سیستم سرمایش بعنوان یکی از تأسیسات موقت برای بازسازی:

در فصلهای گرم سال، نیروهایی که در محل پروژه کار می کنند، بدلیل گرما عملکردشان افت می کند. این موضوع برای افرادی که تجربه پروژه های بازسازی در فضاهای بسته را در فصلهای گرم سال داشته اند، بسیار روشن است.
بنابراین اگر میخواهیم کارایی و کیفیت کار پرسنل تیم بازسازی ما در محل پروژه کاهش نیابد، باید برای تأمین سیستم سرمایش موقت محل پروژه برنامه درستی داشته باشیم. میتوان از کولرهای آبی و پنکه بعنوان سیستمهای سرمایش قابل استفاده در محیط های کارگاهی ساختمانی استفاده نمود.

تأمین سیستم سرمایش در زمان بازسازی در فصل گرما در محل پروژه
تأسیسات موقت برای بازسازی از تأسیسات دائمی خطرناک تر هستند

خطر تأسیسات موقت، بیشتر از تأسیسات دائمی است:

این یک واقعیت است که خطر تأسیسات موقت برای بازسازی از تأسیسات دائمی خیلی بیشتر است. علت آن هم دو موضوع است:
اول اینکه تأسیسات دائمی بعنوان یکی از بخشهای مختلف ساختمان برای بازسازی خطرناکتر از سایر قسمتها بحاسب می آیند. اما همین تأسیسات خطرناک اعم از برق، گاز و دودکشها، داخل دیوارها و داکت تأسیسات پوشیده هستند و معمولاً اطراف آنها عملیات ساختمانی که امکان آسیب رساندن به آنها را داشته باشد انجام نمی شود. بنابراین شرایط امنتری  در مقایسه با تأسیسات موقت دارند.

اما این موضوع در مورد تأسیسات موقتی بالعکس است. بنابراین خطر آسیب دیدن و بروز حادثه در مورد تأسیسات موقت بیشتر است.
دلیل دوم این است که متأسفانه، تأسیسات موقتی بخاطر صفت موقتی بودن آنها، اکثراً توسط نیروهای کار، مهم و خطرناک قلمداد نمی شوند. در حالی که براساس توضیحاتی که در بخش اول داده شد، این تأسیسات بیشتر در خطر آسیب دیدن و بوجود آوردن حادثه هستند. به اشتباه، موقتی بودن این تأسیسات دلیلی برای کم خطر بودن و مهم نبودن آنها در نظر گرفته میشود.
براساس دو دلیلی که در بالا به آن اشاره شد، ما باید توجه بسیار بیشتری به این تأسیسات داشته باشیم. در غیر اینصورت متأسفانه گاهی اوقات خسارات ناشی از این تأسیسات موقتی جبران ناپذیر خواهند بود.

جمع بندی مقاله:

نکاتی که به آنها در این مطلب اشاره شد، در رابطه با اهمیت و کاربرد تأسیسات موقت برای بازسازی، خطر بی توجهی به آنها و راه حل هایی برای تأمین و تعبیه آنها بوده است. البته قابل ذکر است که این نکات و موارد تنها بخشهای عمومی تر از امکانات و تأسیساتی است که می بایست در زمان شروع پروژه بازسازی برای آنها برنامه ریزی شده باشد. موارد بیشتر براساس خصوصیات ویژه هر پروژه تعیین می شود.

پیشنهاد می کنیم مقاله “تأسیسات در بازسازی” را که در سایت آیریا آماده و منتشر شده است مطالعه بفرمایید. در این مقاله تکمیلی نکات مهمی در رابطه با تأسیسات در تمام مراحل یک پروژه بازسازی بیان شده است. اگر قصد انجام بازسازی داشته باشید، مطالعه این مقاله می تواند کمک زیادی برای برنامه ریزی دقیقتر در مورد اجرای تأسیسات پروژه نماید.

اکنون با بررسی و توجه به موارد و نکات توضیح داده شده در این مقاله، میتوانیم احتمال اتلاف هزینه، زمان و بروز مشکل و حادثه در پروژه بازسازی مورد نظرمان را تا حد بسیار زیادی کاهش دهیم. بدون در نظر گرفتن هر یک از مواردی که به آن اشاره شد، قطعاً در زمان اجرای پروژه بازسازی، مشکلات زیادی پیش خواهد آمد.

تأسیسات موقتی در پروژه های بازسازی نباید کم اهمیت دیده شود.

لطفاً نظرات، تجربیات و سؤالات خود را در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید:

اگر در رابطه با تأسیسات موقت برای بازسازی، نظر و یا تجربه ای دارید لطفاً آنرا در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید. چنانچه مشکل یا ایرادی در توضیحات ارائه شده در این مقاله مشاهده فرموده اید لطفاً آنرا از طریق بخش دیدگاه ها به اطلاع ما برسانید تا همکاران ما پس از بررسی آن، اقدام به اصلاح ایرادات نمایند.
درصورتی که سؤالی در رابطه با این نوع تأسیسات موقتی دارید میتوانید سؤال خود را در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید تا همکاران ما در اولین فرصت پاسخگوی شما باشند.
همچنین چنانچه پروژه بازسازی پیش روی شما است و نیاز به مشاوره رایگان با افراد متخصص و با تجربه دارید، پیشنهاد می کنیم از طریق شماره تلفن ۸۸۸۵۱۶۴۳-۰۲۱ یا شماره واتس اپ ۰۹۳۵۲۴۴۱۱۳۷ با همکاران ما در شرکت بازسازی ساختمان آیریا تماس گرفته و درخواست مشاوره رایگان خود را ثبت نمایید.
همکاران ما تمام راهنماییهای لازم را در اختیار شما قرار خواهند داد.

اگر محتوای این صفحه برای شما مفید بوده است، لطفاً آنرا در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

2 پاسخ
    • آقای مهندس سادات
      آقای مهندس سادات گفته:

      سلام
      ممنون از شما که وقت گذاشتید و مطالعه کردید.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.