تأسیسات در بازسازی، بسیار پرهزینه و پرخطر هستند!
شاید نتوان پروژه بازسازی پیدا کرد که در آن بازسازی، تعمیر یا تعویض تأسیسات وجود نداشته باشد. معمولاً بخش بزرگی از هزینه ای که برای پروژه های بازسازی پرداخت می شود، مربوط به تأسیسات آنها است. هم اجرا و هم اجناس و تجهیزات مربوط به تأسیسات در بازسازی بسیار گرانقیمت و پرهزینه هستند.
با توجه به پر خطر بودن و پر هزینه بودن تأسیسات، در هر پروژه بازسازی باید با دقت به همه جوانب و نکات مربوط به تأسیسات توجه شود.
در این مقاله در رابطه با نکات مهم مربوط به کنترل تأسیسات قبل از شروع بازسازی، اهمیت تأسیسات موقت، اجرای با کیفیت تأسیسات در زمان بازسازی و نهایتاً کنترل دقیق آنها توضیحات کاملی ارائه شده است.
دلیل اهمیت توجه به تأسیسات در بازسازی:
با مطالعه نکات و توضیحات این مقاله و اجرای آنها در مورد پروژه بازسازی مورد نظرمان، میتوانیم مطمئن باشیم که مانع بروز بسیاری از مشکلات و ایرادات در پروژه موردنظمان شده ایم. مشکلات و ایراداتی که باعث هدر رفتن پول و زمان ما در پروژه مورد نظرمان می شود.
از طرف دیگر برخی از نکاتی که در این مقاله به آنها اشاره شده است، تنها بحث ضرر مالی در پروژه را مطرح نمی کند، بلکه برخی کنترلها و رعایت اصول، مانع بروز حوادث جانی می شود. حوادثی که متأسفانه بارها در پروژه های مختلف اتفاق افتاده است و باعث بروز آسیبهای جانی جبران ناپذیری بوده است.
شاید بخش پرخطر تأسیسات دلیل مهمتری برای مطالعه و بررسی این نکات باشد. اما در هر صورت هدف از انجام هر پروژه بازسازی، رسیدن به نتیجه با کیفیت و مطلوب مالک بدون هدر رفتن پول و زمان است. بنابراین مطالعه مطالب و محتوای این صفحه به ما در انجام یک بازسازی با کیفیت کمک خواهد کرد.
اولین نکته مهم، وضعیت تأسیسات موجود پیش از بازسازی است
یکی از اولین کارهایی که برای بازسازی ساختمان یا خانه یا هر فضای دیگری باید انجام دهیم، کنترل کیفیت وضع موجود همه بخشها است. منظور از کنترل بخشهای مختلف این است که تشخیص دهیم کدام قسمتها نیاز به بازسازی، تعمیر یا تعویض دارند. تأسیسات هم از مهمترین بخشهای هر فضایی است که باید بدقت کنترل شود.
در بخش “مقالات” سایت آیریا تعداد زیادی مقاله و چک لیست درمورد کنترل بخشهای مختلف ساختمان، خانه، ویلا و … برای بازسازی آماده و منتشر شده است. پیشنهاد می کنیم این مقالات را نیز جستجو و مطالعه بفرمایید.
این موضوع بسیار مهم است که قبل از شروع بازسازی و حتی برنامه ریزی برای آن، دقیقاً بدانیم کدام قسمتهای تأسیسات ساختمان مورد نظر ما شرایط مناسبی ندارد و باید در لیست بازسازی ما قرار بگیرند.
اینکه در میانه پروژه، تعمیر یا تعویض یکسری تأسیسات به بازسازی اضافه شود بدون آنکه از ابتدا برای آن برنامه ریزی شده باشد، فقط باعث دوباره کاری، آسیب رسیدن به بخشهای دیگر و در نهایت هدر رفتن پول و وقت مالک پروژه می شود. بنابراین باید با کنترلهای دقیق مانع این اتفاقات شد.
تعدادی از این کنترلها عبارتند از:
_ چطور تأسیسات را قبل از بازسازی کنترل کنیم.
_ آیا بدون مشکل و با حداکثر ظرفیت کار می کنند یا نه.
_ ظاهر آنها نشانه ای از خرابی دارد یا نه.
_ آیا تأسیسات موجود پاسخگوی نیازهای ساختمان بعد از بازسازی هستند؟
_ آیا برنامه ای برای تغییر نقشه در بازسازی ساختمان یا فضای مورد نظر داریم که باعث ایجاد تغییر در تأسیسات شود؟
پیشنهاد می کنیم مقاله تکمیلی که در رابطه با “کنترل تأسیسات قبل از بازسازی” آماده شده است را در بخش مقالات سایت مطالعه بفرمایید.
قطع یا جمع آوری تأسیسات در بازسازی
بخش دیگری از نکات مهم مربوط به تأسیسات در بازسازی، مربوط به زمان شروع بازسازی است. شروع بازسازی با جمع آوری تجهیزات و همزمان با عملیات تخریب همراه است. بخشهایی که شاید پرخطرترین مراحل بازسازی به حساب می آیند. چراکه متأسفانه پرتکرارترین حوادث مالی و حتی جانی در پروژه های بازسازی مربوط به تأسیسات در زمان تخریب است.
سیمکشی برق و عدم توجه به سیمهایی که در زمان تخریب در بخشهای مختلف ساختمان یا خانه رها شده اند، یکی از این شرایط خطرناک است. حتی از آن مهمتر، آسیب رسیدن به لوله کشی گاز، نشتی گاز و نهایتاً گاز گرفتگی یا حتی انفجار است.
بنابراین شکی در اهمیت این بخش وجود ندارد. اما راه حل جلوگیری از چنین اتفاقاتی، قطع و جمع آوری استاندارد تأسیسات قبلی، تحت نظارت افراد با تجربه است. در بخش بعدی چند مورد از کارهایی که برای قطع تأسیسات در زمان شروع بازسازی انجام شود را توضیح می دهیم.
در شروع بازسازی کدام تأسیسات باید قطع شود؟
در این بخش، برخی از مهمترین و پرخطرترین تأسیساتی که باید حتماً بادقت در زمان شروع بازسازی قطع شوند را نام برده و توضیح می دهیم.
گاز بخش مهم قطع تأسیسات در بازسازی است:
قبل از شروع هر نوع عملیات بازسازی در محل پروژه، باید شیر اصلی گاز ساختمان یا واحد مربوطه قطع شود. بهتر است برای اطمینان، پنجره ها و درها باز گزاشته شده و شیرها خروجی گاز باز شود تا گاز داخل لوله ها نیز تخلیه شود.
قطع برق:
برق از کنتر اصلی قطع شود. بعد از قطعی برق کنتر اصلی بازهم تمام پریزها در بخشهای مختلف ساختمان یا خانه کنترل شود که برق نداشته باشد. چرا که در بسیاری از ساختمانهای قدیمی شاهد آن بوده ایم که برق بخشهای مختلف ساختمان یا فضای مورد نظر از چند منبع متفاوت تأمین شود.
بنابراین قطع کنتر اصلی برق کافی نیست بلکه باید بعد از آن نیز همه پریزها و سیمها در ساختمان کنترل شود. که برق نداشته باشد.
قطع سیستم سرمایش و گرمایش:
برخی سیستمهای سرمایش و گرمایش مانند داکت اسپلیتها که از فیلتر در مکش هوا استفاده می نمایند، در گرد و خاک زیاد آسیب می بینند. چرا که گرد و خاک زیاد ناشی از عملیت تخریب، دریچه های مکش را می پوشاند بطوری که دیگر بسختی هوا از دریچه وارد می شود. در این شرایط سیستم مجبور است فشار زیادی را برای مکش هوا از دریچه هایی که بسته شده اند تحمل کند. با طولانی شدن این شرایط، سیستم مربوطه از کار می افتد و در بسیاری از مواقع بشدت آسیب می بیند.
بنابراین سیستمهای سرمایش و گرمایش یا تهویه باید در این شرایط کنترل شود و در صورت لزوم قطع شود.
قطع آب مصرفی و آب رادیاتورها:
فلکه اصلی آب مصرفی واحد و فلکه اصلی آب رادیاتورها باید قطع شود. چرا که بارها اتفاق افتاده است که در زمان تخریب حتی بدون آنکه کسی متوجه شود، این لوله ها آسیب دیده و نشتی آب اتفاق افتاده است. این نشتی آب می تواند بسرعت یا حتی در طی چند ساعت یا چند روز،خسارات مالی بسیار زیادی به پروژه وارد کند.
تأسیسات موقت بخش بسیار مهم تأسیسات در بازسازی هستند
همانطور که در بخش قبلی توضیح داده شد، یکی از مهمترین کارهای مربوط به تأسیسات در بازسازی، قطع تأسیسات کل ساختمان یا واحد مربوطه در زمان شروع بازسازی است. بنابراین در زمان شروع بازسازی، برق، آب مصرفی، سیستم سرمایش و گرمایش، گاز، حتی سرویس بهداشتی برای استفاده نیروهای کار نیز در محل پروژه وجود نخواهد داشت.
در حالی که برای انجام پروژه و یا برای استفاده تیم اجرایی، قطعاً به این امکانات و تأسیسات نیاز است. ممکن است این نیاز مربوط به عملیات اجرایی باشد یا مربوط به امکانات اولیه مورد نیاز افراد در پروژه. بطور مثال، چند مورد از این امکانات مورد نیاز عبارت اند از:
_ باید روشنایی کافی برای کار در بخشهای تاریکتر فراهم باشد.
_ برق برای استفاده از تجهیزات برقی دردسترس باشد.
_ سرمایش و گرمایش محل پروژه تأمین باشد تا هم پرسنل تیم اجرایی بتوانند بخوبی در پروژه کار کنند و هم بخشهای مختلف پروژه بخاطر سرمای زیاد یا گرمای زیاد آسیب نبیند.
_ آب مصرفی برای کارهای بنایی و برای استفاده شخصی تأمین باشد. سرویس بهداشتی فراهم باشد.
_ گاز برای پخت و پز یا استفاده از وسایل گرمایش گازسوز فراهم باشد.
_ و …
پیشنهاد می کنیم در بخش “مقالات” سایت، مقاله “تأسیسات موقت برای بازسازی” را جستجو کرده و مطالعه بفرمایید. در این مقاله تکمیلی، توضیحات کاملی در رابطه با این نوع تأسیسات در بازسازی ارائه شده است. نکات و توضیحاتی بسیار مهمی که در مورد هر نوع پروژه بازسازی باید بدقت به آنها توجه شود.
اجرای با کیفیت تأسیسات در بازسازی
اجرای با کیفیت هر بخشی از پروژه بازسازی شامل چهار مرحله می باشد. در مورد تأسیسات نیز دقیقاً به همین شکل می باشد. یعنی در چهار بخش باید اجرای تأسیسات با کیفیت و دقیق انجام شود. در ادامه این بخش این چهار بخش را بررسی می کنیم:
طراحی دقیق و تخصصی تأسیسات مهم است:
در اکثر پروژه های بازسازی به طراحی تخصصی تأسیسات اهمیت داده نمی شود. یعنی یک تکنسین تأسیسات به محل پروژه آورده شده و وی توضیح داده می شود که تصمیم به انجام چه کارهایی در بازسازی دارند. پس از آن از تکنسین میخواهند تا براساس این تغییرات، تأسیسات مورد نیاز در بازسازی را اجرا نماید.
چنین روشی شاید در بازسازی های ساده، آنهم فقط در شرایطی که تکنسین مورد نظر، آشنا به اصول وبسیار متخصص و با تجربه باشد، جوابگوی پروژه باشد. اما در مورد پروژه های بازسازی متوسط و بزرگ، باید حتماً تأسیسات پروژه با دقت و بصورت تخصصی طراحی شود.
علت اهمیت طراحی تأسیسات، دو موضوع است:
اول اینکه زمانی که تأسیسات بصورت تخصصی و کارشناسی شده طراحی شوند، کارایی سیستم تأسیسات بسیار بالاتر خواهد بود.
بطور مثال، به روشهای مختلفی می توان سیستم لوله کشی آب یک واحد یا یک ساختمان را اجرا کرد. اما در لوله کشی آبی که بوسیله یک فرد متخصص تأسیسات طراحی شده باشد، فشار آب، طول لوله های مصرفی، تعداد زانوها و شکستهای مسیر آب و بسیاری موارد دیگر، بصورت بهینه و با حداکثر کارایی تعیین می شود.
دومین دلیل، داشتن نقشه استاندارد تأسیسات است. نقشه هایی که میتوان آنها را با نقشه معماری و سازه ساختمان موجود کنترل نمود تا موانع کار در همان مرحله طراحی مشخص شود. بسیاری مواقع، تأسیسات بدون نقشه استاندارد، اجرا می شود و تازه در میانه اجرای تأسیسات، موانع اجرایی کار مشخص می شود.
چنین اتفاقاتی هم باعث کاهش کیفیت پروژه بازسازی می شود و هم هزینه تأسیسات در بازسازی را بشدت افزایش می دهد. هزینه ای که باعث بهتر شدن نتیجه کار نمی شود و تنها بمعنی هدر رفتن پول مالک پروژه است.
انتخاب درست تجهیزات و لوازم تأسیساتی:
بخشی از انتخاب مصالح و لوازم تأسیسات در بازسازی، در مرحله طراحی آن انجام می شود. مثلاً از آنجایی که استفاده از لوله های پنج لایه در لوله کشی رادیاتورها اجباری است، یک متخصص تأسیسات، در نقشه ها، مسیر لوله کشی و جنس لوله ها را براساس این جنس تعیین می کند.
اما بازهم بخش بزرگی از انتخاب نوع، جنس، کیفیت و برند لوازم، در زمان خرید و تهیه آنها باید انجام شود. بطور مثال، انتخاب جنس سیم های برق یا شیرآلات و یا … . این بخش از انتخاب اجناس تآسیساتی بسیار اهمیت دارد.
چراکه معمولاً پس از شروع پروژه و در میانه آن، معمولاً بدلیل اینکه بودجه پروژه بسرعت درحال کاهش است، ناخودآگاه یک حس صرفه جویی و کنترل هزینه ها در فردی که مسئول پرداختها است ایجاد می شود. بنابراین در زمانی که باید بین چند گزینه مناسب برای خرید لوازم و تجهیزات تأسیساتی، یکی را انتخاب کند، احتمالاً بسراغ گزینه ارزانتر میرود.
دلیل دیگر این موضوع، پنهان بودن و دیده نشدن اکثر تجهیزات مربوط به تأسیسات است. این موضوع باعث میشود پرداخت هزینه بیشتر برای آنها سخت تر باشد. در حالی که اگر منطقی به آن توجه کنیم، یکی از مهمترین آیتمهایی که باعث افزایش کیفیت یک پروژه بازسازی می شود، تأسیسات استاندارد آن است. به همین دلیل بخش قابل توجهی از هزینه بازسازی، مربوط به بخش تأسیسات می باشد.
بنابراین در زمان خرید و انتخاب تجهیزات و لوازم تأسیساتی باید همواره اهمیت این موضوع در نظر گرفته شود. در نظر گرفتن این موضوع باعث افزایش کیفیت تأسیسات و در نهایت نتیجه بسیار راضی کننده تر بازسازی می شود.
اجرای با کیفیت تأسیسات در بازسازی:
برای رسیدن به تأسیسات با کیفیت، طراحی تخصصی و استفاده از تجهیزات مناسب لازم است اما اصلاً کافی نیست. اگر یک نقشه تأسیساتی دقیق و کامل را بهمراه بهترین نوع لوازم و تجهیزات در اختیار یک تیم اجرایی غیر متخصص قرار دهیم، قطعاً در نهایت، تأسیسات پروژه ما بسیار بی کیفیت و پر از ایرادات و مشکلات متعدد خواهد بود.
بنابراین شاید مهمترین بخش تأسیسات در بازسازی، همچنان اجرای با کیفیت آن باشد. درنتیجه، علاوه بر موارد بالا، انتخاب یک تیم تأسیساتی متخصص و فراهم کردن امکانات و مدت زمان مناسب اجرا برای آنها، می تواند باعث شود در نهایت تأسیسات بسیار با کیفیتی در پروژه بازسازی مورد نظر ما اجرا شود.
کنترل نهایی تأسیسات در هر پروژه ای ضروری است
از آنجایی که بخش زیادی از سیستم تأسیسات در زیر مصالح سفت کاری و نازک کاری ساختمان باقی می ماند، در پایان پروژه نمی توان تغییراتی زیادی در آن ایجاد نمود. بنابراین اگر ایراد یا اشکالی در اجرای تأسیسات وجود داشته باشد، به احتمال زیاد، اصلاح این ایرادات نیازمند تخریب دوباره بخشهایی از پروژه کامل شده است.
این شرایط یکی از بدترین اتفاقاتی است که می تواند در یک پروژه بازسازی اتفاق بیافتد. بنابراین برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی، باید اجرای تأسیسات هم در زمان اجرا و هم در پایان هر مرحله از اجرای این تأسیسات کنترل شود. از طرف دیگر این کنترلها باید برای تمام تأسیسات انجام شود.
خطرناک نبودن یا ارزان قیمت بودن هیچ یک از تأسیسات باعث نمی شود که کنترل آنها کم اهمیت باشد. چرا که با درست کار نکردن هر بخشی از تأسیسات، نیاز به دوباره کاری، تخریب و هدر رفتن پول و زمان خواهد بود.
تعدادی از کنترلهای مهم مربوط به تأسیسات شامل موارد زیر می باشد:
کنترل لوله کشی گاز:
خروجی تمام لوله های گاز بسته می شود و در یکی از خروجیها، گیج کنترل فشار گاز نصب می شود و براساس استانداردها فشار گاز در بازههای زمانی مختلف با فشار های مختلف تست و کنترل می شود.
کنترل لوله کشی فاضلاب:
کنترل لوله کشی فاضلاب هم به دو صورت آبرو و آب بند انجام میشود. روش آب رو برای کنترل تأسیسات در بازسازی واحد ها قابل قبول است. اما در مورد بازسازی ساختمانها و پروژه های بزرگ، باید حتماً کنترل به روش آب بند انجام شود.
کنترل لوله کشی آب:
حتماً قبل از پوشاندن لوله ها باید بمدت کافی لوله های آب با فشار و در مدت زمان مناسب کنترل شوند.
کنترل عایق های رطوبتی:
عایقهای رطوبتی فضاهای مرطوب مانند سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه ها نیز باید کنترل شود. کنترل این عایق ها فقط از طریق مسدود کردن خروجی های کف و پر کردن آن با مقدار مناسب آب و کنترل کاهش سطح آب قابل قبول خواهد بود.
مطالب و مقالات مرتبط با تأسیسات در بازسازی
تا این بخش از محتوای این صفحه، نکات و اصول مهمی که باید در مورد تأسیسات در بازسازی رعایت شود را در پنج بخش، وضع موجود تأسیسات، قطع تأسیسات قبل از شروع بازسازی، اجرای تأسیسات موقت، اجرای باکیفیت تأسیسات اصلی جدید محل پروژه و نهایتاً کنترل این تأسیسات بررسی شد.
در ادامه تعدادی از مقالات و مطالبی که در رابطه با نکات، تجربیات و مشخصات تأسیسات در پروژه های مختلف بازسازی توسط کارشناسان شرکت آیریا تهیه و منتشر شده است را معرفی کرده ایم. پیشنهاد میکنیم پیش از شروع یا حتی تصمیم گیری برای پروژه های بازسازی مورد نظرتان، مطالب و مقالاتی که با پروژه مورد نظر تطابق دارند را بررسی و مطالعه بفرمایید. اطلاعات و نکاتی که در این مقالات تکمیلی بیان شده است، کمک می کند تا در زمان تصمیم گیری و حتی اجرای تأسیسات، از بروز اشتباهات و ایرادات مهمی جلوگیری شود.
همچنین درصورتی که در رابطه با تأسیسات یا سایر مسائل مرتبط با پروژه بازسازی مورد نظرتان نیاز به مشاوره رایگان داشته باشید، میتوانید از طریق تماس با شماره تلفن 88851643-021 یا شماره واتس اپ و تلگرام 09352441137 با همکاران ما در شرکت آیریا تماس گرفته درخواست خود را ثبت نمایید. کارشناسان با تجربه و حرفه ای شرکت آیریا تمامی اطلاعات و راهنماییهایی که مورد نیاز شما باشد را با دقت کامل و بصورت کاملاً رایگان در اختیارتان قرار خواهند داد.
شرکت دکوراسیون داخلی و بازسازی آیریا
ارائه دهنده خدمات بازسازی ، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی.
اطلاعات تماس با شرکت آیریا:
نشانی شرکت آیریا:
تهران – خیابان ولیعصر – نرسیده به سه راه فاطمی – مجتمع اداری کامران