اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی بنای ساختمان (۸ مورد) !!!!
مقدمه:
اشتباهات بنایی و اجرایی در بازسازی ساختمان، باعث میشود کیفیت نهایی بازسازی کم باشد و در آخر از هزینه ای که برای بازسازی پرداخته ایم ناراضی باشیم. اما اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان، دیگر تنها باعث کاهش کیفیت ساختمان شما نمیشود. بلکه جان خانواده شما یا افراد دیگری که قرار است در آن ساختمان زندگی کنند را به خطر می اندازد.
درمورد کیفیت اجرای تأسیسات در بازسازی، خصوصاً تأسیسات گازی و هواکشهای مربوط به آنها، اصلاً نباید صرفه جویی یا کم کاری کنیم. اگر میخواهیم برای این بخشها هزینه نکنیم، اصلاً انجام ندادن بازسازی بهترین تصمیم است. چراکه اگر کیفیت سرامیک کف یا نقاشی دیوار خوب نباشد در نهایت باعث نارضایتی ما می شود. اما بی کیفیتی و استاندارد نبودن تأسیسات خطرناک ساختمان جان افرادی که در آن ساختمان زندگی می کنند را به خطر می اندازد.
متأسفانه سوانح و تلفات جانی زیادی در سالهای اخیر در کشور ما بدلیل استاندارد نبودن اجرای تأسیسات ساختمان چه در زمان ساخت و چه در زمان بازسازی ساختمان ببار آمده است.
نه بابا این حرفا چیه، ما اینکارارو خیلی کردیم، تاحالا هم هیچ اتفاقی نیفتاده خدارو شکر!!!!!!!
متأسفانه گاهی اوقات شاهد هستیم که برخی افراد براحتی و با اطمینان خاطر این موارد را نچندان ضروری میدانند. و جواب آنها دربرابر درخواست رعایت این موضوعات، دقیقاً همین جمله بالا است. دلیل آنها هم این است که بارها این موارد و استانداردها را رعایت نکرده اند و تا بحال اتفاقی نیفتاده است. اما باید بدانند زمانی که این اتفاقات ناگوار برای افراد دیگر افتاده است، برای آنها نیز اولین بار بوده است. و قبل از آن با رعایت نکردن این موارد خطرناک، هیچ اتفاقی در پروژه های قبلی آنها نیفتاده است.
هرچقدر از اهمیت رعایت استانداردهایی که در این مقاله به آنها اشاره می کنیم بگوییم، بازهم نخواهیم توانست واقعیت خطری که ممکن است ایجاد کنند را بدرستی بیان کنیم. تنها تلاش میکنیم هر آنچه را که می توانیم برای شما توضیح دهیم.
هدف از مطالعه این مقاله:
هدف ما از ارائه این مطالب، این است که اشخاصی که قصد بازسازی خانه، ساختمان یا هر فضای دیگری را دارند، چند اشتباه بسیار خطرناک در زمان بازسازی را بشناسند. امیدواریم توانسته باشیم به نحوی این مطالب را بیان کنیم که اهمیت و خطر آنها برای شما مشخص شده باشد. شاید این مقاله جزء با ارزشترین و مهمترین مقاله هایی باشد که تا کنون در سایت آیریا منتشر کرده ایم. چرا که عمل به مطالب این مقاله، میتواند از بروز حوادث مالی و جانی جلوگیری کند. و این برای ما بسیار ارزشمند است.
با مطالعه این مقاله قطعاً دید بهتری نسبت به خطرهای احتمالی بازسازی غیر اصولی و غیر استاندارد پیدا خواهید کرد. به زبان ساده تر، اجازه نخواهید داد، کسی در خانه یا ساختمان شما، دست به بازسازی غیر استاندارد و خطرناک تأسیسات بزند.
لازم به ذکر است که مواردی که در این مقاله بعنوان اشتباهات رایج و خطرناک در بازسازی ساختمان نام برده و توضیح داده ایم، تنها بخش کوچکی از تعداد بسیار زیادی استاندارد و نکته مهم در بازسازی است. بنابراین نباید به اشتباه فکر کنیم موارد بیان شده در این مطلب تنها موضوعات خطرناک در بازسازی ساختمان است که باید آنها را بشناسیم و رعایت کنیم. باید از افراد و شرکتهای متخصص این زمینه حتماً در اجرای پروژه بازسازی مورد نظرمان کم بگیریم.
مهمترین مرحله در شروع بازسازی، پیدا کردن شیر اصلی گاز ، آب و کنتور برق هر بخش از ساختمان می باشد:
پیش از اینکه کوچکترین عملیات اجرایی در بازسازی یک ساختمان آغاز شود، باید شیرهای اصلی گاز، آب و کنتور برق هر بخش از ساختمان به تفکیک و برای کل ساختمان پیدا شده و مشخص شود. این کار در همان مرحله اولیه کنترل تأسیسات قبل از بازسازی انجام می شود.
علت آن این است که در مرحله تخریب، هرلحظه امکان تخریب بخشی از تأسیسات وجود دارد که باید بلافاصله آن بخش از تأسیسات قطع شود. بعد از این که حادثه اتفاق افتاد، دیگر زمانی برای یافتن شیرهای اصلی و کنتر برق وجود ندارد. درصورتی که حادثه ای اتقاف بیافتد ولی تأسیسات سریعاً قطع نشود، احتمال شدیدتر شدن آسیبهای مالی و یا جانی این تخریبها افزایش خواهد یافت.
در برخی ساختمانهای قدیمی، شیرهای اصلی و کنتور برق در محل های مناسب قرار ندارد. در مورد این ساختمانها، اولین کار این است که در محلهای مناسب و در دسترس، شیرهای اصلی گاز، آب و کنتور برق نصب شود تا هر زمان نیاز بود بلافاصله تأسیسات قطع شود.
رعایت نکردن این موضوع، یکی از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان است، که در زمانی که به یکی از لوله ها یا بخشهای تأسیسات مهم خسارت وارد شده باشد، اهمیت و خطر آن مشخص می شود.
لوله کشی آب و گاز و سیمکشی برق موقت غیر استاندارد، یکی از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی اکثر ساختمانها است:
معمولا در مرحله تخریب و پس از آن تا زمانی که تأسیسات بطور کامل اجرا و راه اندازی شود، نیاز است تا تأسیسات موقت اجرا شود. این تأسیاست موقت در روند اجرای بازسازی ساختمان اهمیت دارد.
متأسفانه، از آنجایی که این تأسیسات موقت هستند، نصب، اجرا و راه اندازی آنها جدی گرفته نمی شود و گاهاً مشاهده می شود که نکات ایمنی درمورد آنها رعایت نمی شود.
در محیط کارگاهی ساختمانی، احتمال بروز حوادث خطرناک بسیار زیاد است، بنابراین اجرای ایمن و با رعایت تمام نکات حفاظتی تأسیسات بخصوص گازی و برقی، احتمال بروز حوادث در زمان بازسازی اصولی ساختمان کم می شود.
قراردادن لوله گاز در کابینت یعنی احتمال انفجار آشپزخانه و خانه:
درمواردی که مجوز بازسازی اخذ شده باشد تغییرات و بازسازی تأسیسات گاز توسط ناظر گاز کنترل می شود. و درمورد قرار دادن شیر گاز در داخل کابینت، ناظران گاز مانع آن خواهند شد.
اما توصیه ای که در اینجا سعی داریم آنرا بیان کنیم، برای کسانی می باشد که بدون نظارت کافی از سوی ناظر گاز، اقدام به بازسازی می نمایند. قرارداد شیر گاز داخل کابینت، امکان نشتی و جمع شدن گاز داخل کابینتها را فراهم می کند. معنی آن این است که هر لحظه امکان انفجار گاز داخل کابینتها وجود خواهد داشت که بسیار خطرناک است.
یک مورد از انفجار گاز جمع شده در داخل کابینت در شهر تهران، باعث کشته شدن دو نفر از همسایگان طبقه پایین، بدلیل موج انفجار شده است. واحدی که داخل آن انفجار صورت گرفته بوده است، در زمان حادثه خالی بوده و تنها همسایه ها آسیب دیده بوده اند.
احتمال بروز چنین مشکلی کم است، اما شدت این حادثه آنقدر بزرگ و دردناک می تواند باشد که به ما اجازه این را ندهد که برای زیباتر شدن آشپزخانه خود، شیر گاز را داخل کابینت قرار بدهیم و خطر مرگ را نه تنها برای خودمان بلکه برای سایر همسایگانمان بوجود بیاوریم.
از آنجایی که این مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان، در تناقض با زیبایی آشپرخانه کارفرما یا مالک است، گاهی اوقات، قانع کردن کارفرما به انجام آن، بسیار سخت است.
در پروژه های بازسازی شرکت ما، کارشناسان و همکاران ما بارها با مالکین و کارفرمایان بر سر این موضوع اختلاف پیدا کرده اند. تا جایی که این موضوع را در قراردادهای بازسازی و دکوراسیون داخلی خود درج کرده ایم. تا دیگر در زمان اجرای اصولی و استاندارد تأسیسات نیاز به بحث با کارفرما نداشته باشیم.
قراردادن پکیج در حمام شدت گاز گرفتگی و خطر مرگ را چندین برابر می کند:
موضوعی که باید به آن توجه شود، این است که در زمان بازسازی ساختمان، گاهی اوقات مالکین و کارفرمایان موتورخانه را حذف نموده و بجای آن در هر واحد پکیجهایی برای گرم کردن آب، تعبیه می نمایند. این افراد چنانچه از افراد یا تیمهای غیر متخصص و ناشی استفاده نمایند، ممکن است برای پیدا کردن فضای مناسب جهت قراردادن پکیج، فضای حمام یا پیش فضا یا رختکن حمام را انتخاب نمایند.
این اشتباه بزرگ باعث می شود تا شدت گازگرفتگی در فضای مرطوب حمام چند برابر شده، و احتمال خفگی و مرگ فردی که در حمام قراردارد، چند برابر بیشتر شود.
به این ترتیب هیچگاه پکیج یا آبگرمکن را در حمام یا فضاهای متصل به حمام قرار نمی دهیم.
خوشبختانه یا متأسفانه از آنجایی که اخبار حوادث این مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان، زیاد به گوش عموم رسیده است، چندان مخالفتی با رعایت آن از جانب کارفرمایان و مالکین نمی شود.
خطر گاز گرفتگی با قراردادن دریچه کولر در آشپزخانه یا تنظیم جهت وزش باد اسپلیت به سمت اجاق گاز:
نکته مهم دیگری که معمولا کارفرمایان و مالکان ساختمانها بر سر آن با کارشناسان و همکاران ما بحث می کنند، قراردادن دریچه کولر در آشپزخانه یا جانمایی اسپلیت به نحوی است که به سمت آشپزخانه باد را پخش کند.
این موضوع بطور کامل از نظر قانون ساختمان سازی ممنوع می باشد. علت آن نیز کاملا مشخص است. وزش باد باعث خاموشی وسایل گازسوز مثل اجاق گاز می شود و باعث بروز حوادث گازگرفتگی و حتی مرگ افراد می شود.
درمورد قرارداد اجاق گاز در نزدیکی پنجره ها نیز همین محدودیت وجود دارد. اجاق گاز براساس قوانین اجرایی ساختمان، نباید نزدیکتر از ۸۰ سانتیمتر به پنچره نزدیک باشد. تا به این ترتیب باد نمی تواند باعث خاموش شدن اجاق گاز شود.
متأسفانه این موضوع هم بارها باعث بروز حوادث دلخراش در کشور ما شده است که افراد و خانواده های زیادی را به کام مرگ کشانده است. نکات ساده ای که اگر در زمان ساخت و یا بازسازی ساختمان مورد توجه قرار میگرفت، جان این افراد از دست نمیرفت.
در مورد این مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان نیز، گاهی اوقات خانمهای خانه یا مالکین کارفرما، با هدف ایجاد فضای مطبوع در آشپزخانه، یا جانمایی راحت تر اسپلیتها داخل واحد، با رعایت آن مخالفت می کنند. این موضوع هم باید در زمان عقد قرارداد با مالکین و کارفرمایان مطرح و حل و فصل شود. تا در زمان بازسازی، نیاز به بحث و رفع سوء تفاهم نباشد.
پیشنهاد می کنیم نمونه کار “طراحی آشپزخانه واحد مسکونی در خیابان ایرانشهر تهران” را بررسی بفرمایید.
شیر اصلی گاز باید در مقابل درب ورودی و کاملاً نمایان و مشخص باشد:
شیر اصلی گاز هر واحد ساختمان باید حتماً در مقابل درب ورودی واحد باشد و تحت هیچ شرایطی نباید پوشانده شود. گاهی اوقات در بازسازی ساختمانها مشاهده می کنیم که شیر گاز ورودی واحد را داخل باکس قرار می دهند یا به هر نحوی می پوشانند.
این کار باعث پوشانده شدن شیرگاز می شود که نتیجه خوب آن، زشت دیده نشدن بخشی از ورودی ساختمان است. اما پوشانده شدن آن یک نکته بسیار خطرناک هم دارد، درزمان بروز حادثه آتشسوزی یا زلزله در خانه، این شیر گاز در زمان استرس به دید ساکنین یا مراجعین نمی آید و ممکن است باعث شود آنها فراموش کنند که آنرا ببندند. همین موضوع بنظر ساده باعث می شود که حادثه بسیار خطرناکی پیش بیاید و جان افراد به خطر بیفتد.
متأسفانه نمونه ای از این اتفاق باعث مرگ یکنفر شده است. که در ادامه دادگاه و مرجع قضایی پیمانکار بازسازی ساختمان را که شیر گاز ورودی واحد را داخل جعبه قرار داده بود، مقصر و بانی کشته شدن آن فرد دانست.
از آنجایی که پلان فضای سالن در طراحی داخلی منزل ایرانی معمولاً بصورت باز طراحی میشود و درب ورودی و شیر گاز کنار آن نیز نمایان است، مالکان خانه ها بسیار اصرار دارند تا این شیر گاز پوشانده شود تا از سمت سالن دیده نشود. اما این کار بسیار خطرناک است. بنابراین هیچگاه، هر چقدر هم که شیر ورودی واحد زشت بنظر برسد، آنرا نپوشانده و یا جابجا نمی کنیم.
اجرای نادرست لوله های دودکش موتورخانه، پکیج، شومینه و بخاریها در ساختمان، یکی از پر تکرارترین اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی می باشد:
درمورد لوله های دودکش که کار تخلیه گاز مونوکسید کربن را برعهده دارند، باید بسیار محتاط بود. جابجایی آنها، ترمیم و بازسازی آنها، اجرای آنها، انتخاب مسیر عبور آنها و بطور کلی هر نکته ای که به این لوله ها ارتباط پیدا میکند باید خطرناک درنظر گرفته شود. تمام این تغییرات و بررسیها در مورد این لوله ها، فقط باید بوسیله افراد متخصص و باتجربه و ذیصلاح انجام شود.
حتما با درخواست مجوز بازسازی و تعیین ناظر گاز برای پروژه بازسازی ساختمان مورد نظر خود، تمام مسائل مربوط به این لوله های دودکش را با ناظر گاز پروژه خود درمیان بگذارید.
اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان، در رابطه با لوله های دودکش، آنقدر زیاد است که در این مقاله نمی توان به همه آنها اشاره کرد. چرا که از حوصله خواننده این مطلب خارج خواهد بود. توصیه ما این است که حتماً از یک متخصص قابل اعتماد برای نظارت بر روی اجرای این بخش از تأسیسات استفاده شود.
اگر دریچه دائمی هوا در آشپرخانه یا فضای بسته نداشته باشیم باعث سردرد و خفگی می شود:
زمانی که در بازسازی ساختمان، پنجره ها تعویض شده و پنجره های هوابند دوجداره نصب می شود، این به معنی آن است که هوای داخل فضای بسته با هوای تازه بیرون جابجا نمی شود. در این شرایط اکسیژن هوا کم شده و کم کم باعث بروز سر درد و حالت تهوع برای ساکنین و مراجعین می شود.
این موضوع در فضاهایی که از لوازم گاز سوز استفاده می شود مانند اجاق گاز، بخاری گازی، شومینه و … شدت بسیار بیشتری دارد. زیرا آتش سریعتر اکسیژن هوا را کاهش می دهد.
در این شرایط باید حتماً از دریجه های ۱۰ در ۱۰ یا ۲۰ در ۲۰ در فضاهای بسته استفاده شود تا همواره هوای بیرون و داخل درحال جابجایی باشد. به این ترتیب همواره اکسیژن فضا در حد متعادل باقی خواهد ماند.
این مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان نیز، اگر بخوبی برای کارفرما و مالک ساختمان یا خانه، بیان شود، بسیار قابل درک خواهد بود. چرا که اخبار مربوط به گاز گرفتگی یا سردرد ناشی از حضور در فضاهای بسته بدلیل نبود اکسیژن کافی، یک موضوع کاملاً درک شده از طرف عموم مردم می باشد.
جمع بندی مقاله ۸ مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی:
در این مقاله سعی کردیم چند مورد از نکات ایمنی و اشتباهات رایج در بازسازی ساختمان که می تواند، خطر مالی و جانی زیادی داشته باشد را بیان کنیم. همانطور که در ابتدای این مطلب بیان کردیم، ارزش این مقاله برای ما بسیار زیاد است. چرا که امیدواریم مطالعه مطالب مهم این مقاله، کمک کند تا از بروز حوادث ناگوار در ساختمانهای بازسازی شده کاسته شود.
اکنون که این مطلب را تا انتها مطالعه کرده ایم، علاوه بر اینکه متوجه شده ایم که چه موارد مهمی را باید در زمان بازسازی تأسیسات رعایت کنیم، قطعاً به اهمیت این موضوع که باید از فرد یا شرکت بازسازی متخصص برای بازسازی ساختمان یا خانه خود استفاده کنیم، پی برده ایم. پرداخت هزینه کم گاهی اوقات باعث میشود بازسازی ما بی کیفیت انجام شود. اما متأسفانه گاهی اوقات، بازسازی با هزینه کم و با مجموعه غیر متخصص، میتواند خدایی ناکرده، تلفات جانی و مالی غیر قابل جبرانی به بار بیاورد.
در آخر بازهم لازم به ذکر است که در این مقاله سعی کرده ایم تنها چند مورد از اشتباهات رایج و مهم را در بازسازی تأسیسات ساختمان بیان کنیم. اما تعداد این موارد و استانداردها، بسیار بیشتر از آن است که بتوان آنها را در یک مقاله یا مطلب بیان کرد.
اگر درمورد بازسازی ساختمان یا تأسیسات ساختمانی خود نیاز به راهنمایی داشته باشید، می توانید با همکاران ما در شرکت آیریا تماس گرفته و از مشاوره کاملاً رایگان کارشناسان ما استفاده نمایید.
لطفاً نظر خود و یا ایرادات موجود درباره محتوای این مقاله و اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان که توضیح داده شد را در بخش دیدگاه ها، ثبت نمایید:
ممنون از اینکه این مقاله را مطالعه فرمودید. لطفاً نظر خود را در مورد شیوه بیان مطالب و ۸ مورد از اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان که در بالا اشاره کردیم، براساس تجربه یا دانش فنی خود، در بخش دیدگاهها ثبت نمایید. به این ترتیب بر اساس نظر شما می توانیم اصلاحات لازم را در مقاله لحاظ نماییم تا یک مقاله کاربردی و مفید برای افرادی که میتوانند از آن بهره ببرند فراهم نماییم.
اگر سؤال و نکته ای درمورد اشتباهات تأسیساتی خطرناک در بازسازی ساختمان دارید، می توانید آن را در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید تا همه کسانی که این مقاله را بررسی نموده اند امکان ابراز نظر و یا پاسخگویی به آنرا داشته باشند و کارشناسان شرکت آیریا نیز در اولین فرصت نظر خود را در مورد دیدگاه شما بیان خواهند نمود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.