بازسازی بدون مجوز و دردسرهای آن
مقدمه مقاله:
باید بدانیم که انجام بازسازی بدون مجوز یعنی هدر رفتن پول و زمان مالک و نهایتاً کاهش شدید کیفیت بازسازی. با اینکه متأسفانه چنین اتفاقاتی در بسیاری از پروژه های بازسازی پیش می آید، اما بازهم شاهد تکرار آن توسط مالکین یا حتی پیمانکاران هستیم.
در بخش اول این مقاله درمورد دردسرها و مشکلاتی که نداشتن مجوز می تواند در پروژه های بازسازی ساختمان ایجاد نماید صحبت می کنیم. در مورد جریمه ها، تخلفات و حتی احتمال تخریب محل بازسازی شده توسط شهرداریها نیز توضوحاتی ارائه می دهیم. دلایلی که باعث می شود پول و زمان مالک پروژه مورد نظر، هدر برود را نیز نام می بریم.
همچنین در بخش دوم مقاله دلایلی که معمولاً باعث می شود تا مالکین تصمیم بگیرند که پروژه مورد نظرشان بدون مجوز انجام شود نیز بیان شده و بطور کامل توضیح داده می شود.
هدف از مطالعه این مقاله:
امیدواریم با توضیحاتی که در این مقاله ارائه داده ایم، بتوانیم مالکینی که قصد بازسازی بدون اخذ مجوز را دارند، از دردسرها و مشکلات انتخابشان آگاه کنیم. در نهایت، آگاهی از این مشکلات کمک خواهد کرد تا تصمیم درستی در رابطه با پروژه مورد نظرشان اتخاذ نمایند.
تجربه ما نشان داده است که با ارائه اطلاعات دقیق و کامل در این رابطه به مالکین پروژه های بازسازی، اکثر آنها بدون تردید، تصمیم به اخذ مجوز بازسازی مورد نیاز پروژه خود می گیرند.
نتیجه چنین تصمیم گیریهای درستی، انجام بازسازی اصولی، باکیفیت، در مدت زمان مناسب و با بهترین قیمت می باشد.
مشکلات و دردسرهای بازسازی بدون مجوز
به هر دلیلی ممکن است مالک یک پروژه بازسازی تصمیم بگیرد تا بازسازی مورد نظرش را بدون اخذ مجوز انجام دهد. چنین تصمیمی براساس تجربه و تخصص ما، همواره اشتباه است. چرا که نهایتاً همیشه نتیجه انجام بازسازی پنهانی، مشکلات و دردسرهایی است که باعث هدر رفتن پول و زمان مالک پروژه و کاهش کیفیت بازسازی میشود.
در بخشهای بعدی این مقاله درمورد دلایل مالکین پروژه های بازسازی برای انجام بازسازی بدون اخذ مجوز توضیحات کاملی ارائه داده ایم. اما در این بخش به مشکلات و دردسرهایی که چنین تصمیمی می تواند ایجاد نماید میپردازیم:
بازسازی بدون اخذ مجوز یعنی بازسازی پنهانی و دردسرهای آن:
بازسازی بدون مجوز به این معنی است که مسئول پروژه باید زمان و شیوه انجام تک تک مراحل بازسازی را به نحوی برنامه ریزی نماید تا کل پروژه بصورت پنهانی انجام شود. مشخص است که بخشهایی که میتواند باعث جلب توجه مأمورین شهرداریها شود در تمام طول پروژه بازسازی وجود دارند. بنابراین کنترل تمام آنها باتوجه به گشت دائمی خودروها و مأمورین شهرداریها در معابر، باعث خواهد شد تا پول و زمان بسیار زیادی بی مورد صرف شود.
نمونه ای از این بخشها عبارتند از:
_ تولید هر نوع سر و صدایی که از داخل خیابان شنیده شود مانند صداهای ناشی از مرحله تخریب یا زمان استفاده از درستگاه های برش سنگ یا آهن و … .
_ انجام هر نوع عملیاتی داخل ساختمان که از داخل خیابان قابل رویت باشد.
_ حمل نخاله حاصل از تخریب به خارج از ساختمان.
_ حمل مصالح و لوازم ساختمانی به داخل ساختمان.
_ عدم نظافت همیشگی گذری که اثرات حمل مصالح یا نخاله های ساختمانی دارد.
_ و … .
با دقت در مورد هر یک از آیتمهایی که در بالا اشاره شد، متوجه خواهیم شد که مسئول پروژه مجبور است تا ساعات کاری نیروها را بسیار طولانی کند. یا از آنها بخواهد تا دیر وقت بخشی از پروژه را اجرا نمایند. یا حتی مجبور به پرداخت دستمزدهای بیشتری برای انجام عملیات بازسازی با شرایط خاص و بصورت پنهانی بشود.
در هرصورت باید بدانیم که انجام بازسازی بصورت پنهانی بسیار بیشتر از آنچیزی که بنظر میرسد هزینه و مدت زمان پروژه را افزایش می دهد. چراکه دیگر امکان اینکه همه نیروها آزادانه کار خود را بدرستی انجام دهند نخواهند داشت. در نتیجه همه مراحل بازسازی باید با پنهانکاری پروژه هماهنگ شود.
جریمه یا تخریب پروژه های بازسازی بدون پروانه یا مجوز:
یکی دیگر از مشکلات، جریمه هایی است که بدلیل تخلفات انجام شده در پروژه مورد نظر باید پرداخت شود. این جریمه ها میتواند فقط جریمه بازسازی بدون مجوز باشد یا اینکه در شرایطی که تخلف شهرسازی در بازسازی صورت گرفته باشد، می تواند شامل جریمه های سنگینتری نیز باشد.
جریمه هایی که برای تخلفات شهرسازی غیر قانونی تعیین می شود گاهی اوقات مبالغ زیادی است. دلیل آنهم قیمت بالای تراکم ساختمانی در شهرهای بزرگ مثل تهران است. بطور مثال اگر تخلف انجام شده، کوچک کردن نورگیر ساختمان و اضافه کردن متراژ آن به داخل واحد ها باشد، یا ساخت واحد یا طبقه اضافه در پشت بام یا زیر زمین باشد، این موضوعات به معنی استفاده از تراکم غیر قانونی است. که مبلغ جریمه آن بسیار زیاد خواهد بود.
حتی در مواردی که تخلفات مربوط به افزایش زیر بنا یا تغییر کاربری باشد، شهرداریها با دریافت حکم تخریب، اقدام به تخریب بخش اضافی زیر بنا مینمایند. این موضوع هم به معنی هدر رفتن کل هزینه ای است که برای بازسازی مورد نظر انجام شده است.
مدت زمان طولانی توقف پروژه ای که بدلیل نداشتن مجوز تعطیل شود:
اگر به هر دلیلی پروژه بازسازی که بدون داشتن مجوز اجرا می شود، در میانه پروژه توسط مأمورین شهرداریها شناسایی شود، یکی از مشکلاتی که بوجود می آورد، تعطیلی طولانی مدت پروژه است. چندین برابر مدت زمانی که نیاز بوده است تا قبل از شروع پروژه برای دریافت مجوز اقدام شود.
معمولاً تعطیلی پروژه میتواند در شرایطی که فقط بحث نداشتن جریمه مطرح باشد کوتاه شود. اما در شرایطی که تخلفات بیشتر از این موضوع باشد، مدت زمان رسیدگی و صدور حکم مربوط به این تخلفات به مدت زمان تعطیلی پروژه اضافه خواهد شد.
چنین اتفاقی باعث افزایش مدت زمان پروژه در مقایسه با متوسط مدت زمان بازسازی پروژههای مشابه آن و در نتیجه افزایش بی مورد هزینه پروژه خواهد شد. حتی ارزش مالی خالی ماندن ملک مورد نظر با توجه به مدت زمانی که بدلیل توقف پروژه باید خالی بماند نیز، در شهری مثل تهران و در پروژه هایی که قیمت املاک آنها بسیار زیاد است، مبلغ بسیار زیادی خواهد بود.
همچنین هرشخصی که تجربه و تخصص کافی در پروژه های ساختمانی داشته باشد میداند که تعطیلی هر نوع پروژه ساختمانی اعم از بازسازی، باعث خرابی و کاهش کیفیت نهایی خواهد شد.
منع مالکی که بدون مجوز اقدام به بازسازی کرده است از دریافت مجوز مورد نظر:
براساس قوانین، درصورتی که پروژه بازسازی بدون مجوز شناسایی شود، مالک یا مالکین پروژه براساس نظر شهرداری مربوطه از حق درخواست مجوز بازسازی که تا پیش از تخلف از نظر قانونی حق آنها بوده است، منع می شوند.
به زبان ساده تر، مجوزی که میتوانستند بصورت قانونی قبل از پروژه اقدام کرده و بگیرند، اکنون دیگر به آنها داده نخواهند شد و نمیتوانند بازسازی مورد نظرشان را همانطور که قصد داشته اند انجام دهند. با توجه به اینکه محل پروژه آنها شناسایی شده است و پرونده آن در شهرداری موجود است نیز بازدیدهای مداوم از محل پروژه صورت می گرید. به این ترتیب دیگر راهی هم برای ادامه بازسازی بصورت پنهانی باقی نمیماند و کل پروژه میتواند کنسل شود.
درگیری با پیمانکاران در پروژه بازسازی بدون مجوز:
اگر به هردلیلی پروژه بازسازی بدون اخذ مجوز انجام شود و مأمورین شهرداریها به محل پروژه مراجعه نمایند، معمولاً اقدام به جمع آوری و بردن تجهیزات پیمانکاران موجود در محل پروژه می نمایند. جدای از قانونی یا غیر قانونی بودن این موضوع، حتی اگر مالک بخواهد به این موضوع رسیدگی قانونی کند، مدت زمان زیادی طول خواهد کشید.
این موضوع به این معنی است که پیمانکارانی که تجهیزات و وسائل کار آنها توسط مأمورین شهرداریها ضبط شده است، مالک را مسئول جبران ضرر و زیان و ضبط تجهیزات خود می دانند. در این شرایط در بسیاری از مواقع شاهد درگیری مالک و این پیمانکاران بوده ایم. چنین پیشامدی علاوه بر مشکلاتی که مالک با شهرداری بابت جریمه و تخلف مربوطه خواهد داشت، به دردسرهای پروژه اضافه می شود.
نداشتن مجوز برای بازسازی یعنی بازسازی بدون نظارت قانونی:
زمانی که مالک تصمیم میگیرد که پروژه مورد نظرش بدون مجوز انجام شود، به این معنی است که باید قبول کند تمام کنترلها و نظارتهای تخصصی را بجای نهادهای ذیصلاح در پروژه انجام دهد. اگر مالک چنین تخصص و تجربه یا زمان آزادی نداشته باشد، این موضوع به این معنی خواهد بود که اکثر پیمانکاران بدون نظارت درست و رعایت اصول و ایمنی، کار خود را انجام خواهد داد.
زمانی که مجوزی برای پروژه صادر شده باشد، برای بخشهای حساس و خطرناک مانند لوله کشی گاز، ناظر گاز متخصص بر روی پروژه نظارت خواهد کرد. به این ترتیب پیمانکار گاز پروژه مجبور خواهد بود تا تمام اصول و استانداردهای ایمنی و تخصصی را رعایت نماید.
داشتن نظارت تخصصی از طرف سازمانهای مربوطه شاید کمی باعث افزایش مدت زمان اجرای پروژه بازسازی شود ولی در عوض، کیفیت بازسازی مورد نظر افزایش خواهد یافت. چرا که تمام پیمانکاران مجبور خواهند بود اصولی به کار خود برسند. مخصوصاً در بخشهای حساس پروژه.
دلیل افراد برای انجام بازسازی بدون مجوز چیست؟
همانطور که گفته شد براساس تجربه، تصمیم به انجام بازسازی بدون مجوز انتخاب اشتباهی است. اما در هرصورت دلایل متفاوتی وجود دارد که چرا افراد تصمیم به بازسازی بدون اخذ مجوز می گیرند. در این بخش چند مورد از این دلایل را بیان می کنیم:
بی اطلاعی از شرایط و مراحل اخذ مجوز:
بسیاری از مواقع زمانی که از افرادی که بدون اخذ مجوز بازسازی نموده اند پرسیده می شود که چرا برای اخذ مجوز اقدام نکرده اند، پاسخ آنها پردردسر، زمانبر یا پرهزینه بودن اخذ مجوز است.
در حالی که این طرز تفکر کاملاً غلط است. دلیل داشتن چنین نظر اشتباهی هم، فقط بی اطلاعی از انواع مجوزهای بازسازی، شرایط و مراحل اخذ هرکدام است.
برای یک پروژه بازسازی که قرار باشد حداقل چند هفته زمان ببرد، چند روز زمان گذاشتن برای اخذ مجوز آن اصلاً طولانی نیست. لااقل در مقایسه با دردسر و تعطیل شدن پروژه بازسازی درصورتی که شهرداری مانع کار شود، این مدت زمان چند روزه، اصلاً زمان طولانی نیست.
هزینه مجوز هم در مقایسه با هزینه بازسازی بسیار ناچیز است. از طرف دیگر بیشتر هزینه ای که در زمان اخذ مجوز بازسازی پرداخت می شود، در اصل مربوط به فیشها و عوارضی است که در هر صورت به هر دلیلی در آینده باید پرداخت شود. حال این عوارض در زمان بازسازی پرداخت شود یا در زمان معامله ملک یا هر زمان دیگری که قرار باشد یک کار قانونی بر روی ملک مورد نظر انجام شود.
در مورد پردردسر بودن اخذ مجوز هم، اگر مراحل اخذ مجوز بازسازی را بشناسیم، متوجه می شویم که چنین مشکلی اصلاً وجود ندارد. مخصوصاً در شهر تهران که با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک شهر و ارائه مدارک، تمام روند صدور مجوز بصورت سیستمی انجام میشود. تنها بخشی که مالک پروژه باید حضور داشته باشد، زمانی است که کارشناس برای بازدید از محل پروژه مراجعه می نماید.
بنابراین ایده بازسازی بدون مجوز بدلیل زمانبر بودن، پرهزینه بودن یا پردردسر بودن آن، کاملاً اشتباه است.
مشورت با افراد بی تجربه و غیر متخصص:
گاهی اوقات اصلاً پروژه بازسازی که قرار است انجام شود نیاز به مجوز ندارد. اما پروژه به گونه ای برنامه ریزی و اجزا می شود که گویی پروژه بصورت غیر قانونی درحال بازسازی است. مثلاً رفت و آمد مصالح و نخاله های ساختمانی به نیمه شب موکول می شود یا درب و پنجره های ساختمان محل بازسازی پوشانده می شود و … .
علت آنهم این است که مالک به سراغ افراد بی تجربه و غیر متخصصی برای مشورت رفته است. افرادی که برخلاف ادعایشان، واقعاً هیچ آشنایی با شرایط مجوزهای بازسازی و تعمیرات جزئی در بازسازی ساختمان نداشته اند و به اشتباه به مالک اعلام کرده اند که پروژه بازسازی آنها نیاز به اخذ مجوز دارد.
از طرف دیگر این افراد غیر متخصص، به مالک مشاوره داده اند که اخذ این مجوزها بی مورد و پردردسر یا هزینه بر یا زمانبر است. بنابراین مالک را قانع کرده اند که نباید برای اخذ مجوز اقدام نماید و از طرف دیگر باید بصورت پنهانی بازسازی مورد نظرشان را انجام دهند. که چنین تصمیمی فقط باعث هدر رفتن پول و زمان مالک می شود و از طرف دیگر کیفیت پروژه را نیز به شدت کاهش می هد.
درحالی که اگر مالک با افراد یا شرکتهای متخصص مشورت کرده بود یا برای اخذ مجوز بازسازی اقدام می کرد، متوجه می شد که اصلاً نیاز به هیچ مجوزی برای بازسازی مورد نظرش ندارد. در نتیجه نیازی به پنهانکاری و هزینه بیش از اندازه نیز وجود ندارد.
متأسفانه نمونه چنین اتفاقاتی را بارها در پروژه های مختلف ساختمانی شاهد بوده ایم.
بی دقتی یا سوء استفاده پیمانکار از بی اطلاعی مالک پروژه:
گاهی اوقات متأسفانه مالکین پروژه های بازسازی بدون بررسی و کنترل چندین پیمانکار متخصص بازسازی، پیمانکار نامناسبی را برای پروژه خود انتخاب مینمایند. پیمانکار نامناسب و غیر متخصص یا بعلت بی دقتی و یا با نیت سوء استفاده، موضوع اخذ مجوز یا دردسرهای انجام بازسازی بدون مجوز را به مالک اعلام نمی نماید.
سوء استفاده از بی اطلاعی مالک و دادن اطلاعات ناقص یا غلط به وی، باعث می شود تا هزینه پروژه، بی مورد افزایش پیدا کند. افزایش هزینه پروژه به معنی افزایش مبلغ قرار داد برای پیمانکار است. در نتیجه پیمانکار با این نوع سوء استفاده سود بیشتری خواهد کرد.
از طرف دیگر، از آنجایی که معمولاً در قراردادهای پیمانکاری، کسب مجوز و رضایت از افراد ذینفع و ذیصلاح در پروژه های بازسازی، بر عهده مالک است، چنانچه پروژ بدلیل نداشتن مجوز متوقف شود و یا جریمه ای بابت آن وضع شود، تمام مسئولیت آن برعهده مالک خواهد بود. به این ترتیب فقط مالک در این شرایط ضرر خواهد کرد.
چرا که پیمانکار بازای روزهایی که پروژه بدلیل قصور کارفرما از انجام تعهدات خود تعطیل شود، دستمزد یا جریمه ای را مطابق قرار داد دریافت خواهد کرد. در اینجا جا دارد تا اهمیت آشنایی با قراردادهای بازسازی را متذکر شویم. پیشنهاد می کنیم در بخش مقالات سایت آیریا، مقالات مربوط به انواع قرارداد بازسازی را جستجو و مطالعه بفرمایید.
انجام بازسازی بدون مجوز بدلیل غیرقانونی بودن پروژه:
یکی از دلایل متداولی که مالکین پروژه های بازسازی تصمیم به انجام بازسازی بدون مجوز می گیرند این است که قصد آنها از بازسازی، انجام کارهایی است که تحت هیچ شرایطی نمی توانند مجوز انجام آنها را دریافت نمایند.
اعمال تغییرات در ساختمانها و انجام بازسازی میبایست در محدوده ضوابط و قوانین شهرسازی یا حتی قوانین ملکی باشد. اگر بازسازی خارج از محدوده قوانین باشد، تحت هیچ شرایطی و با پرداخت هیچ مقدار مبلغی نمیتوان مجوزی برای آن دریافت نمود. بنابراین زمانی که قصد مالک پروژه ای چنین اقدامات غیر قانونی باشد، مسلماً بسراغ اخذ مجوز نخواهد رفت.
برخی از این کارهای غیر قانونی در زمان بازسازی را در ادامه نام می بریم:
_ حفر چاه آب در محوطه
_ افزایش زیربنای ساختمان در محوطه جلویی، پشتی یا نورگیر ساختمان
_ احداث واحد در پشت بام
_احداث واحد در پیلوت یا زیر زمین
_ حذف پارکینگ و اختصاص فضای آن به هر کاربری دیگری
_ پیشروی واحدها به داخل مشاعات ساختمان
_ پیشروی ملک به داخل املاک مجاور که نظارتی بر روی آنها وجود ندارد
_ تغییر کاربریهایی که از نظر قانونی حتی با پرداخت پول امکانپذیر نیست. مثلاً ایجاد کارگاه تولیدی در ساختمان مسکونی واقع در منطقه ای با پهنه کاملاً مسکونی
_ و … .
تغییر کاربری و بازسازی بدون مجوز برای پرداخت نکردن هزینه آن:
هزینه اخذ مجوز تغییر کاربری در مناطقی که از نظر قانونی، شهرداریها امکان صدور مجوز آنرا دارند، بسیار بالا است. بطور مثال یک مورد تغییر کاربری مسکونی به اداری به متراژ ۱۵۰ متر مربع در منطقه پارکوی تهران در سال ۱۳۹۶، در حدود یک و نیم میلیارد تومان هزینه دربرداشته است.
بدلیل این هزینه زیاد بسیاری از موارد مالکین ساختمانهای مسکونی با هدف تغییر کاربری مسکونی به اداری یا تجاری اقدام به بازسازی بدون مجوز در ساختمان خود می نمایند. منتها حتی اگر در زمان انجام بازسازی مأمورین شهرداریها متوجه بازسازی در ساختمان نشوند، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که در زمان استفاده اداری و تجاری از ملک مورد نظر، شهرداریها مطلع شوند.
در این شرایط جریمه های سنگین شهرداریها و از طرف دیگر جریمه های سنگین مالیاتی برای ساختمان یا واحد مربوطه تعیین می شود. مثال چنین اتفاقاتی را می توانیم در سطح شهر بصورت مانعهای بتنی (در اصطلاح نیوجرسی) در مقابل درب ساختمانها ببینیم. این موانع معمولاً بدلیل تغییر کاربری غیر قانونی که از طرف شهرداریها شناسایی شده است در مقابل این ساختمانها قرار داده می شود.
عدم دسترسی به مدارک قانونی ملک برای بازسازی:
یکی دیگر از علتهایی که باعث می شود مالکین پروژه های بازسازی به سراغ بازسازی بدون مجوز بروند، دسترسی نداشتن به مدارک قانونی ملک یا حتی عدم دسترسی به یکی از مالکین است.
بارها با چنین شرایطی مواجه شده ایم که یک یا چند نفر از مالکین یک ساختمان به دلیل حضور در خارج از کشور برای انجام مراحل قانونی اخذ مجوز در دسترس نیستند.
یکی دیگر از موارد پر تکرار، دسترسی نداشتن به مدارک قانونی املاک است. به هردلیلی ممکن است مدارک قانونی موقتاً در دسترس نباشد و با توجه به عجله ای که مالک در بازسازی دارد، نتواند منتظر روند قانونی صدور و آماده شدن مدارک شود.
در هر صورت یکی از این دلایل می تواند باعث شود تا مالک پروژه تصمیم بگیرد تا بازسازی مورد نظر بدون مجوز انجام شود.
جمعبندی این مقاله:
در این مقاله در رابطه با مشکلات و دردسرهایی که انجام پروژه بازسازی بدون مجوز درپی دارد صحبت کردیم. در رابطه با این که این مشکلات چطور میتواند باعث هدر رفتن پول و زمان مالک پروژه شود نیز نکات مهمی را بیان کردیم.
در بخش آخر مقاله نیز در مورد دلایلی صحبت کردیم که باعث می شود مالکین اقدام به اخذ مجوز بازسازی برای پروژه مورد نظرشان نکنند. دلایلی را نام بدیم که متداول هستند.
اکنون پس از مطالعه این مقاله، میتوانیم متوجه تأثیر منفی انتخابمان در باره نگرفتن مجوز بازسازی باشیم. تأثیری که بر روی بخش مالی، زمانی و کیفیت پروژه خواهد گذاشت.
امیدواریم مطالعه این مطلب کمک کرده باشد تا افرادی که قصد انجام بازسازی دارند، بتوانند تصمیم درست تری در رابطه با پروژه مورد نظرشان بگیرند.
لطفاً نظرات، تجربیات خود را در مورد موضوع این مقاله در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید:
اگر تجربه ای در رابطه با پروژه های بازسازی بدون اخذ مجوز دارید، لطفاً آنرا در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید تا سایر دوستانی که این مطلب را مطالعه می کنند نیز بتوانند از آن بهره ببرند.
همچنین خوشحال می شویم نظرتان را در رابطه با مطالبی که در این مقاله بیان شده است در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید.
اگر سؤالی در رابطه با اخذ مجوز یا دردسرهای نداشتن آن داشته باشید نیز با ثبت آن در بخش دیدگاه ها، همکاران ما در اولین فرصت پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.
در نهایت اگر نیاز به دریافت مشاوره بازسازی برای پروژه خود داشته باشید، پیشنهاد می کنیم با همکاران ما در شرکت بازسازی آیریا تماس گرفته و از مشاوره کاملاً رایگانی که در اختیار شما قرار داده می شود استفاده نمایید. برای تماس با مجموعه آیریا می توانید از شماره تلفن ۸۸۸۵۱۶۴۳-۰۲۱ یا شماره واتس اپ و تلگرام ۰۹۳۵۲۴۴۱۱۳۷، استفاده نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.