انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی در ۵ گام

مقدمه

برای انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی حرفه ای، باید بدانیم با چه روشی رنگ مناسب بخشهای مختلف را در دکوراسیون هر فضایی انتخاب کنیم.  چطور رنگها را درکنار هم بررسی کنیم.

برای این کار باید، روشی گام به گام برای بدست آوردن تأثیر رنگها در کنار یکدیگر بشناسیم. و در نهایت بتوانیم ترکیب رنگ نهایی مناسب را مشخص کنیم.

در این مقاله، روش انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون داخلی حرفه ای برای یک پروژه دکوراسیون را در پنج گام، بیان می کنیم. روشی که هر شخص متخصص یا غیر متخصصی می تواند از آن براحتی استفاده کند.

البته حتماً باید توجه داشته باشیم که روشهایی که در این مطلب به آنها اشاره می کنیم، درحالت عمومی درست است. به این ترتیب ممکن است در طراحی های خاص، برای فضاهای خاص، روشهای دیگری مناسب باشد.

اما در هرصورت، مطالعه این مقاله را برای شناخت یک روش گام به گام دقیق برای انتخاب ترکیب رنگ مناسب طراحی دکوراسیون داخلی توصیه می کنیم.

باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که تسلط کامل به استفاده تخصصی از رنگ ها در دکوراسیون، نیاز به آگاهی درباره ی دانش تئوری رنگ، شناخت انواع متریال، جنس سطوح مختلف و چگونگی بازتاب نور از سطح هر متریال و رنگ دارد. بخش زیادی از این تسلط به استفاده از رنگ، با افزایش تجربه در طراحی و بخش دیگر با مطالعه تخصصی بدست می آید.

افرادی که بدنبال انتخاب ترکیب رنگ مناسب دکوراسیون خانه، فروشگاه یا هر فضای دیگری هستند، با مطالعه این مطلب، می توانند بخوبی ترکیب رنگ مناسب مورد نظر خودشان را بدست بیاورند.

گام اول: سه سؤال مهم در انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی:

سه سوال کلیدی وجود دارد که هنگام انتخاب رنگ همواره باید پاسخ مناسب آنرا پیدا کرد:

  • چه چیزی؟
  • چه کسی ؟
  • کجا ؟

در ادامه هر یک از این سه مورد را بیشتر توضیح می دهیم.

کاربرد و هدف فضایی که میخواهیم طراحی کنیم چیست؟

رنگ های استفاده شده در طراحی داخلی فضای خصوصی، بسته به سلیقه و انتخاب فرد متفاوت است. پس در اینجا ترکیب رنگ کاملا شخصی است.

اما در فضاهای عمومی تر، انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی، استانداردهای بیشتری دارد. استانداردهایی که چهارچوب مشخصی را برای انتخاب ترکیب رنگ در طراحی داخلی این نوع فضاها مشخص می کند. بطور مثال، در فضای داخلی بیمارستان معمولاً از رنگ آبی و سفید استفاده می شود. زیرا هدف القای حس تمیزی و آرام بودن است. در مقابل آن در فست فودها از رنگ هایی مانند زرد و قرمز و در تضاد با رنگ رستوران استفاده می شود.

بنابراین انتخاب رنگ مناسب در طراحی داخلی بسته به کاربرد فضا، سلیقه ی شخصی، احساسات و ترجیحات مشتری متفاوت است.

برای آگاهی از معانی رنگ ها از لحاظ روانشناسی ، مقاله ی “روانشناسی رنگ ها در طراحی داخلی” را مطالعه فرمایید.

چه کسی قرار است از فضایی که طراحی میکنیم استفاده کند؟

قبل از انتخاب نمودار رنگی برای فضایی که قصد طراحی آن را داریم، باید افرادی که قرار است از این فضا استفاده کنند را بررسی کنیم.

یکی از مواردی که لازم است بدانیم، این است که برای چه گروه سنی طراحی می کنیم؟ از هر گروه سنی، چه کودک، چه نوجوان، چه جوان و یا سالخورده باید نیاز های آن ها را بدانیم.

کودکان بیشتر جذب رنگ های اولیه می شوند تا سایه های رنگ. نوزادان رنگ قرمز و آبی را به سایر رنگ ها ترجیح می دهند .برای افراد مسن تر ، همه رنگ ها با سایه های کدر و روشن جذاب است . از این رو در طراحی برای افراد مسن باید در نظر داشته باشیم که از پالت رنگی روشن استفاده کنیم و مطئن شویم که روشنایی و کنتراست بسیار بالاست.

موضوع مهم دیگر این است که اگر افراد دارای نیاز ویژه ای هستند، باید نیاز آن ها در انتخاب رنگ طراحی لحاظ کنیم. برای مثال در اتاق جراحی بیمارستان، کاربران فضاها، پزشکان و سایر متخصصین اتاق عمل هستند. نیاز آنها این است که رنگ فضا به نحوی انتخاب شود که ذهن آنها بتواند در کنار رنگ قرمز بافتهای بدن و خون، یک رنگ متضاد و زندگی بخش را ببینند. تماشای چند لحظه ای رنگ سبز به آنها کمک می کنند تا در ادامه جراحی بتوانند بخوبی رنگهای قرمز متقاوت را از هم تشخیص دهند. البته بخش آرامش بخش رنگ سبز نیز تأثیر گذار است.

یا برای اتاق یک مدیر، رنگهایی باید انتخاب شود که حس قدرت و اعتماد بنفس را در فضا ایجاد کند. استفاده از رنگهای تیره تر و رنگهای طلایی، قهوه ای، رنگ استیل و فلز و سایر رنگهای مشابه می تواند به این موضوع کمک کند.

فضایی که برای طراحی داخلی آن رنگ انتخاب می کنیم کجاست؟

نمودار رنگی بسته به محیط جغرافیایی با آب و هوای گرم و روشن و یا آب و هوای سرد و ابری ، یا مکان های اجتماعی و فرهنگی می تواند متفاوت باشد .

بنابراین باید در زمان انتخاب و تشکیل نمودار رنگ، نمودار رنگی متناسب با منطقه ای که طراحی دکوراسیون داخلی برای آن انجام می شود، ساخته شود.

بطور مثال، معمولاً در طراحی دکوراسیون داخلی ساختمان، رنگهای سرد مانند آبی، سفید و رنگ روشن چوب، در مناطق سردسیر و ابری استفاده می شود. دلیل آنهم، نور طبیعی کم بخاطر ابری بودن آب وهوا در اکثر مواقع می باشد. به این ترتیب با استفاده از بکارگیری رنگهای روشن و سرد در دکوراسیون داخلی که بازتاب نوری بیشتری دارند، سعی می شود تا از این میزان نور کم، حداکثر استفاده بشود.

از طرف دیگر در مناطق گرمسیر که تابش نور آفتاب و شدت نور طبیعی زیاد است، از رنگهای تیره تر و گرم استفاده می شود. این رنگها نور بیشتری را بخود جذب می کنند و کمتر آن را بازتاب می دهند. درنتیجه زننده بودن انعکاس نور در فضای طراحی شده کمتر می شود.

گام دوم: ساخت نمودار رنگی انتزاعی برای انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون

نمودار رنگی برای انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی می تواند بسیار مفید باشد. معنی نمودار رنگی، نموداری است که رنگهای مورد نظرمان برای طراحی فضا را در آن در کنار هم قرار می دهیم.

انتخاب رنگ را از کجا شروع کنیم؟ می توانیم به دو روش عمل کنیم:

روش اول: می توانیم ابتدا رنگ اول خود را انتخاب کنیم. سپس با قرار دادن رنگ های دیگر کنار آن، نمودار رنگی انتزاعی خود را بسازیم.

روش دوم: روش دیگر برای ساخت نمودار رنگی، انتخاب یک کانسپت رنگی و بیرون کشیدن رنگ های موجود در آن است. مثلاً مطابق تصویر زیر، منظره کوهستان بعنوان کانسپت رنگی انتخاب می شود. پس از آن تمام رنگهای داخل تصویر بصورت جداگانه مشخص شده و در کنار هم قرار داده می شود. این رنگهای کنار هم قرار داده شده، نمودار رنگی طراحی داخلی فضای مورد نظر ما است.

نمودار رنگی انتزاعی می تواند با کاغذ های رنگی و یا آبرنگ و گواش که حاوی رنگدانه هستند و انعطاف پذیری بیشتری در ترکیب رنگ ها و ساخت سایه های رنگی دارند، کشیده شود.

ساخت پالت رنگی واقعی متریالها برای کنترل ترکیب رنگ طراحی داخلی مناسب

گام سوم: انتخاب رنگ المان هایی که قصد داریم در طراحی فضا استفاده کنیم

مرحله ی بعدی انتخاب رنگ هر بخش یا المان در طراحی داخلی فضای مورد نظرمان است. به این ترتیب ابتدا یک لیست از المان های موجود در فضای مورد نظر برای طراحی داخلی تهیه می کنیم. این المانها می تواند کف، دیوار ها، سقف، ویژگی های معماری خاص، اکسسوری ها، مبلمان و آثار هنری باشد.

پس از آن، برای هر یک از این المانها، یک رنگ از داخل نمودار رنگی گام قبلی، انتخاب می کنیم.

در انتهای این گام، یک لیست از تمام بخشها و متریالهای داخل فضا داریم که رنگ هر کدام مشخص شده است و تمام این رنگها براساس نمودار رنگی گام قبلی مشخص شده اند و بطور کامل با رنگبندی طراحی داخلی ما تطابق دارند.

پیشنهاد می کنیم مقاله ای را که در رابطه با تأثیرات رنگهای مختلف در بخشهای مختلف فضا، اعم از کف، سقف و دیوارها آماده نموده ایم را مطالعه بفرمایید. در این مقاله تکمیلی، اطلاعات کاربردی مهمی در مورد این تأثیرات در طراحی داخلی مورد نظرمان به ما میدهند.

گام چهارم: ساخت پالت رنگی واقعی متریالها برای کنترل ترکیب رنگ طراحی داخلی مناسب

بعد از این که لیست متریالها و رنگ بندی آنها مشخص شد، یک پالت رنگی متریال می سازیم. یعنی نمونه های متریالها با رنگهای انتخاب شده را در کنار یکدیگر قرار می دهیم و آنها را در واقعیت با هم مقایسه می کنیم.

به زبان ساده تر، نمونه هایی از کالیته رنگ، تخته های چوبی، کالیته پارچه، روکش، نمونه لمینیت و … را در کنار هم قرار می دهیم و کنترل می کنیم که با نمودار رنگ انتزاعی که در گام دوم تعیین کرده ایم، در واقعیت همخوانی دارد یا نه.

اگر در زمان انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون مورد نظرمان در طراحی داخلی، این پالت رنگی واقعی را نسازیم، تنها مجبوریم براساس خروجی طرح های سه بعدی تصمیم گیری نماییم. چنین تصمیم گیری، بسیار پر ریسک است. قطعاً رنگهای واقعی متریالها، با خروجی آنها در نرم افزارهای سه بعدی ساز، متقاوت است.

نمونه ها و کالیته رنگهای متریالهای مختلف، معمولا از طرف شرکت های فروش متریال ساختمانی و پارچه فروشی ها به طراحان داخلی ارائه می شود. می توانیم از تکه پارچه ها و ظروف با رنگ های متفاوت و خیلی چیز های دیگر برای ساخت پالت متریال خود استفاده کنیم. فقط کافیست کمی خلاق باشیم.

گام پنجم: تست رنگهایی که برای متریالهای مختلف انتخاب کرده ایم در محل پروژه

در واقع، گاهی اوقات متریال در محل پروژه، متفاوت از نمونه ی آن در پالت متریال ما به نظر می رسد. به همین دلیل بهترین گزینه برای بررسی ترکیب رنگ طراحی داخلی مناسب، تست آن ها در قسمت کوچکی از فضایی است که میخواهیم در آنجا از این متریالها و رنگها استفاده کنیم.

از طرف دیگر، بردن نمونه های متریالها به محل طراحی و مشاهده افکت و تاثیر آن ها بر فضای طراحی و همچنین تاثیر نور فضای طراحی بر روی متریال ها، می تواند بسیار مفید باشد. این کار دید بهتری از متریالها و رنگ آنها در واقعیت و در فضای طراحی شده به ما می دهد. به این ترتیب درمورد انتخاب متریال کمتر اشتباه می کنیم.

همچنین، محل و مساحتی که قرار است از یک رنگ استفاده شود، تأثیر و نتیجه متفاوتی در طراحی داخلی فضا ایجاد می کند. بنابراین باید این موضوع را در زمان بررسی پالت رنگی متریالها در فضای واقعی پروژه درنظر گرفته و بررسی کنیم.

تست رنگهایی که برای متریالهای مختلف انتخاب کرده ایم در محل پروژه

بطور مثال، تاثیر یک رنگ بر کف با تاثیر همان رنگ بر روی سقف متفاوت است. میزان استفاده از یک رنگ در فضا نیز می تواند تاثیر زیادی بر تأثیر و نتیجه طراحی بگذارد. به عنوان مثال استفاده از رنگ قرمز در چارچوب درها، آن ها را برجسته نشان می دهد. ولی استفاده بیش از حد از رنگ قرمز در کل فضای نشیمن، می تواند زننده باشد. البته در موارد خاص و در صورتی که نور طبیعی زیادی در فضای طراحی وجود داشته باشد، می توان کل یک دیوار را رنگ قرمز زد. یا در طراحی داخلی فروشگاه، ممکن است به صورت گسترده رنگ قرمز را در فضا می بینیم که دلیل آن می تواند جلب توجه مراجعین به بخش خاصی از فروشگاه یا برندینگ باشد.

جمع بندی این مقاله:

در این مقاله بصورت تخصصی در مورد ۵ گام بدست آوردن رنگبندی مناسب یک پروژه طراحی داخلی، صحبت کردیم. اکنون کسانی که این مطلب را بطور کامل مطالعه کرده باشند، چه متخصص طراحی داخلی و چه غیر متخصص باشند، براحتی و درستی می توانند یک ترکیب رنگ مناسب برای فضای مورد نظرشان انتخاب نمایند.

همچنین باید خاطرنشان کرد که توجه به این اصول و استفاده از این روش گام به گام برای رسیدن به طراحی داخلی در پروژه های بازسازی نیز کاربرد دارد. در پروژه های بازسازی، احتمالاً بخشی از فضا و رنگ آن باقی خواهد ماند. به این ترتیب باید نمودار رنگی و پالت رنگی طرح را براساس درنظر گرفتن این رنگها در طرح شکل بدهیم. بنابراین نقطه آغاز تشکیل نمودار رنگی در گام دوم، انتخاب رنگهای دیگر نمودار با توجه به رنگ باقی مانده در فضا خواهد بود.

چنانچه برای انتخاب ترکیب رنگ دکوراسیون داخلی مورد نظرتان نیاز به دریافت مشاوره از کارشناسان متخصص داشته باشید، میتوانید از طریق یکی از روشهای تماس با شرکت دکوراسیون داخلی و بازسازی آیریا، این مشاوره های کاملاً رایگان را از کارشناسان ما دریافت نمایید. همچنین درمورد پروژه های طراحی داخلی موردنظرتان، اگر تخصص کافی در این زمینه را ندارید، پیشنهاد میکنیم طراحی داخلی مورد نظر خود را به متخصصین طراحی داخلی شرکت آیریا بسپارید.

لطفاً نظر خود و یا ایرادات موجود درباره محتوای این مقاله و نکات گفته شده در رابطه با انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی را در بخش دیدگاه ها، ثبت نمایید:

ممنون از اینکه این مقاله را مطالعه فرمودید. لطفاً نظر خود را در مورد شیوه بیان مطالب و نکات گفته شده در رابطه با انتخاب ترکیب رنگ طراحی داخلی را براساس تجربه یا دانش فنی خود، در بخش دیدگاه­ها ثبت نمایید. به این ترتیب بر اساس نظر شما می توانیم اصلاحات لازم را در مقاله لحاظ نماییم تا یک مقاله کاربردی و مفید برای افرادی که می­توانند از آن بهره ببرند فراهم نماییم.

اگر سؤال و نکته ای درموردترکیب رنگ در طراحی دارید، می توانید آن را در بخش دیدگاه ها ثبت نمایید تا همه کسانی که این مقاله را بررسی نموده اند امکان ابراز نظر و یا پاسخگویی به آنرا داشته باشند و کارشناسان شرکت آیریا نیز در اولین فرصت نظر خود را در مورد دیدگاه شما بیان خواهند نمود.

اگر محتوای این صفحه برای شما مفید بوده است، لطفاً آنرا در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید:

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که موضوع گوگل است Privacy Policy and Terms of Use.

من با این شرایط موافق هستم .